Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε σήμερα την “ανησυχία” του για την έλλειψη χρόνου ώστε να ξεπεραστούν οι αποκλίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται προκειμένου να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μετά το Brexit έως το τέλος της χρονιάς.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την λήξη της ένατης εβδομάδας διαπραγματεύσεων, ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ υπογράμμισε συγκεκριμένα το “χάσμα” που χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά την πρόσβαση στα βρετανικά χωρικά ύδατα για τους Ευρωπαίους ψαράδες. “Ελλείψει περισσότερου ρεαλισμού και ευελιξίας εκ μέρους της ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να καταστεί αδύνατο (το χάσμα αυτό) να γεφυρωθεί”, τόνισε.

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο σημείο της διαφωνίας, τους κανόνες του δικαίου ανταγωνισμού για την αποφυγή της εμφάνισης ενός αθέμιτου ανταγωνιστή με ευρεία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, ο Φροστ έκανε λόγο για “περιορισμένη πρόοδο”. “Αλλά η ΕΕ πρέπει να κινηθεί περισσότερο”, πρόσθεσε.

“Ανησυχώ γιατί έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου”, προθεσμία που έχει θέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ο διαπραγματευτής.

“Από την πλευρά μας, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να εργαστούμε σκληρά για να βρούμε λύσεις”, πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ελλείψει συμφωνίας έως αυτήν την ημερομηνία, μια ξαφνική διακοπή των εμπορικών συναλλαγών θα κλονίσει ακόμη περισσότερο τις οικονομίες που έχουν ήδη αποδυναμωθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι συζητήσεις διεξάγονται εντός ενός ιδιαίτερα σφιχτού χρονοδιαγράμματος: Ο Μπόρις Τζόνσον όρισε την ημερομηνία της 15ης Οκτωβρίου, ημέρα ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, για μια συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει προθεσμία έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Πηγή: sofokleousin.gr