Την προσφορά του Πρίγκιπα Φιλίππου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη στήριξή του στη βασίλισσα Ελισάβετ εξήρε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με δήλωσή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από την είδηση του θανάτου του Δούκα του Εδιμβούργου που πέθανε το πρωί σε ηλικία σχεδόν 100 ετών.

Όπως είπε ο πρίγκιπας Φίλιππος κέρδισε τη στοργή σειράς γενεών και παρέμεινε στο «τιμόνι» της μοναρχίας με τέτοιο τρόπο ώστε αυτή να παραμείνει ο ζωτικός θεσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Διαμόρφωσε και ενέπνευσε τις ζωές αμέτρητων νέων ανθρώπων. Τον θυμόμαστε για τη σταθερή στήριξή του στη βασίλισσα», είπε μεταξύ άλλων ο Τζόνσον.

«Ήταν ο άνθρωπος που υπήρξε σύζυγος για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία, ένας από τους τελευταίους επιζώντες σε αυτή τη χώρα που υπηρέτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Υπήρξε επιδέξιος καθοδηγητής της βασιλικής οικογένειας και της μοναρχίας έτσι ώστε να παραμείνει ένας θεσμός αδιαμφισβήτητα ζωτικής σημασίας για την ισορροπία και την ευτυχία του έθνους», τόνισε.  «Ήταν οικολόγος και πρωταθλητής του φυσικού περιβάλλοντος πολύ πριν αυτό γίνει της μόδας».

Συνέχισε προσθέτοντας πως «οι σκέψεις του έθνους στρέφονται πλέον στη βασίλισσα Ελισάβετ και ολόκληρη τη βρετανική οικογένεια». Διότι, όπως είπε ο Τζόνσον «έχασαν ένα πολυαγαπημένο δημόσιο πρόσωπο που έχαιρε τον σεβασμό όλων, έναν αφοσιωμένο σύζυγο και έναν στοργικό πατέρα, παππού και, πρόσφατα, προπάππου».

«Για αυτό και θρηνούμε σήμερα μαζί τη Βασίλισσα, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην ίδια και σε όλη της την οικογένεια και είμαστε ευγνώμονες, ως έθνος και ως βασίλειο, για την υπέροχη ζωή και το έργο του Πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγή: sofokleousin.gr