Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του, έθιξε το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ τονίζοντας ότι «οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες». Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει:

«Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Μακέι για να εγείρω το θέμα της αβέβαιης ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ. Οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα».

Η ΕΕ και η Λευκορωσία είχαν συνομιλίες μία ημέρα πριν από τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Μινσκ προκειμένου να περιληφθούν αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία που φέρεται να εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα της Ένωσης.

“Από λευκορωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε πόσο αντιπαραγωγικές θα είναι οι κυρώσεις”, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μακέι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τα βήματα που έχει κάνει η Λευκορωσία προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες στα σύνορα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr