Εφιαλτικά σενάρια τα οποία προσομοιάζουν με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, εξυφαίνει το Bloomberg Economics για την Ευρώπη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν φόβους για κραχ στη Γηραιά Ηπειρο, εκτιμώντας ότι η οικονομική ζημιά από την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα προκαλέσει ένα συστημικό σοκ που θα μεταδοθεί σ’ όλη την ευρωπαϊκή οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg Economics, η Ευρωζώνη-εξαιτίας κυρίως της ενεργειακής κρίσης- θα διολισθήσει στην ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για μια πρόβλεψη, που αφορά το… αναπόφευκτο της ύφεσης, στην οποία συγκλίνουν οι περισσότεροι θεσμοί, φορείς και αναλυτές.

Το Bloomberg Economics, όμως, πάει την κρίση ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας δυνητικά μπορεί να φτάσει στο 5%, σε επίπεδα δηλαδή σε υφεσιακά επίπεδα αντίστοιχα με του 2009.

Ακόμη κι αν αποφευχθεί το παραπάνω σενάριο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το δυσμενές, οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν πως η Ευρωζώνη δεν θα αποφύγει τη συρρίκνωση της οικονομίας της το 2023. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η Γερμανία, εξαιτίας της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία, θα είναι μια από τις χώρες που θα υποφέρουν περισσότερο.

Την ίδια στιγμή το Bloomberg NEF σημειώνει σε σημερινό του άρθρο, ότι η Ευρώπη δίνει αγώνα δρόμου για να προμηθευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείο σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Ευρώπη ενδέχεται να εισάγει σχεδόν 40% περισσότερο LNG τον ερχόμενο χειμώνα από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο, ενώ μπορεί να αυξήσει τις αγορές το επόμενο καλοκαίρι κατά περίπου 14% για να συγκεντρώσει τα χαμένα αποθέματα.

Πηγή: sofokleousin.gr