«Πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δεύτερο έκτακτο διάγγελμα σε διάστημα μόλις τριών ημερών.

Μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες». «Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν θα εισβάλει, αλλά έχει περικυκλώσει την Ουκρανία» και ξεκαθαρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ρωσία θα στοχεύσει στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, με «2,5 εκατομμύρια αθώους πολίτες» όπως τόνισε.

Επίσης τόνισε πως στις 24 Φεβρουαρίου επίκεινται επίσημες διπλωματικές συναντήσεις, εκφράζοντας την ελπίδα μέχρι τότε η Ρωσία να μην έχει επιτεθεί, προειδοποιώντας παράλληλα για πολύ σκληρές κυρώσεις αν αυτό τελικά γίνει.

«Αν η Ρωσία επιτεθεί πριν τις 24 Φεβρουαρίου, θα κλείσει την πόρτα στη διπλωματία και θα έχει επιλέξει τον πόλεμο. Και θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Όχι μόνο για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν», είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Πηγή: sofokleousin.gr