Το Μπακού ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια του για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής που θα φτάνει στα σύνορα της Αρμενίας για την μεταφορά εμπορευμάτων στη σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και στον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, μετά τα εδάφη που απέσπασε το Μπακού στον πόλεμο ενάντια στις αρμένικες δυνάμεις.

Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να κατασκευάσει μια σιδηροδρομική γραμμή από την πόλη Χοραντίζ έως την Ζανγκιλάν στα σύνορα με την Αρμενία, από όπου θα χρησιμοποιεί φορτηγά για να μεταφέρει εμπορεύματα στο Ναχιτσεβάν και την Τουρκία, δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάν Αλίγιεφ.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε ήδη να αρχίσουμε να παραδίδουμε προϊόντα από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και το Ναχιτσεβάν μέσω της Αρμενίας, καθώς και προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε ο Αλίγιεφ, σύμφωνα με το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Αζέρος πρόεδρος δεν διευκρίνισε το είδος των εμπορευμάτων που θα στέλνει το Αζερμπαϊτζάν. Οι εξαγωγές της χώρας εστιάζονται κυρίως σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά η χώρα επίσης εξάγει ζάχαρη, φρούτα και μέταλλα.

Η κατασκευή του σιδηροδρόμου μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, είπε ο Αλίγιεφ, σε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από Αρμένιους αξιωματούχους.

Μια συμφωνία που συνήφθη με την μεσολάβηση της Ρωσίας τον περασμένο μήνα έδωσε τέλος σε μια πολεμική σύγκρουση έξι εβδομάδων μεταξύ των αζέρικων και των δυνάμεων του αρμένικου στρατού για την περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις γύρω περιοχές, εξασφαλίζοντας εδαφικά οφέλη για το Αζερμπαϊτζάν.

Με βάση τη συμφωνία, η Αρμενία πρέπει να παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν ασφαλή συγκοινωνιακή σύνδεση μέσω των εδάφους της προς τον θύλακα του Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με την Τουρκία.

Πηγή: sofokleousin.gr