Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε μια νομική διαμάχη εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας σχετικά με την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς δικαστήριο στις Βρυξέλλες απέρριψε αίτημα της ΕΕ για περισσότερες παραδόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η αγγλο-σουηδική εταιρεία δεσμεύτηκε να κάνει το καλύτερο δυνατό για να παραδώσει στην ΕΕ 300 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά τα προβλήματα που προέκυψαν στην παραγωγή οδήγησαν τη φαρμακευτική εταιρεία να αναθεωρήσει τον στόχο της σε 100 εκατομμύρια εμβόλια.

Οι περικοπές στις προμήθειες καθυστέρησαν την προσπάθεια εμβολιασμού της ΕΕ το α’  τρίμηνο του έτους, όταν το μπλοκ είχε αρχικά βασιστεί στην AstraZeneca για να παραδώσει τον μεγαλύτερο όγκο εμβολίων. Αυτό οδήγησε σε μια διαμάχη και στη νομική δράση της ΕΕ για προμήθεια τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η εταιρεία θα πρέπει να παραδώσει μόνο 80,2 εκατομμύρια δόσεις έως τις 27 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η AstraZeneca.

Ικανοποιημένη η ΕΕ

Σε μια έτερη ανάγνωση της απόφασης κινείται η Ευρώπη καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών αποφάσισε να εγκρίνει προσωρινά μέτρα στην υπόθεση που ασκήθηκε κατά της AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ζητάει από την AstraZeneca να χορηγήσει επειγόντως 15 εκατομμύρια δόσεις ως τις 26 Ιουλίου, 20 εκατομμύρια δόσεις ως τις 23 Αυγούστου και 15 εκατομμύρια δόσεις ως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές τις προθεσμίες παράδοσης, η AstraZeneca θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 10 ευρώ ανά δόση που δεν έχει παραδοθεί. Η απόφαση του δικαστή σχετικά με τα προσωρινά μέτρα βασίζεται στο γεγονός ότι η AstraZeneca διέπραξε «σοβαρή παράβαση» των συμβατικών της υποχρεώσεων με την ΕΕ. Το δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η AstraZeneca θα έπρεπε να έχει καταβάλει όλες τις προσπάθειες για την παράδοση των εμβολίων εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής σε βρετανικό έδαφος, που αναφέρονται ρητά στη σύμβαση, ειδικά λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης λέγοντας: «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη θέση της Επιτροπής: η AstraZeneca δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύμβαση. Είναι καλό να βλέπουμε ότι αυτό το επιβεβαιώνει ένας ανεξάρτητος δικαστής. Αυτό δείχνει ότι η ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού όχι μόνο προσφέρει καθημερινά στους πολίτες, αλλά αποδεικνύει και ότι έχει ιδρυθεί πάνω σε μια ορθή νομική βάση”.

Πηγή: sofokleousin.gr