Την έντονη αντίδραση του Δήμου Βούλας προκαλεί μία ιστορία περίπου 100 ετών η οποία αφορά το οικόπεδο που βρίσκεται μεγάλη έκταση του Ασκληπιείου, το οποίο διεκδικεί δικαστικά η διοίκηση του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Δήμος Βούλας κατηγορεί την Εκκλησία ότι με αυτήν της την ενέργεια «επί της ουσίας αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της Βουλιαγμένης, επιδίδεται πλέον σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων (real estate)».

Σύμφωνα πάντα με τον Δήμο, η Εκκλησία ζητά να αρθεί η απαλλοτρίωση 46 στρεμμάτων, δηλαδή τη μισή έκταση που φιλοξενεί το Ασκληπιείο Νοσοκομείο. «Θέλει με δικαστική απόφαση να πάρει πίσω τα 46 στρέμματα για να τα εκποιήσει ή να ζητήσει από το ελληνικό δημόσιο περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία της έκτασης, και που αν δοθούν θα στερηθούν από τα κονδύλια που διατίθενται για τη δημόσια υγεία» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Χαρακτηρίζει την πράξη αυτή ως «μέγιστη πρόκληση για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» καθώς όπως τονίζει «αν η δικαστική τους επιδίωξη πετύχει, ουσιαστικά σηματοδοτεί την οριστική διάλυση του Ασκληπιείου Βούλας, αφήνοντας χωρίς Γενικό Νοσοκομείο όλη την Νοτιοανατολική Αττική, μία περιοχή με περισσότερο από 1 εκατ. πληθυσμό».

Μάλιστα, η δημοτική αρχή απαιτεί την άμεση απόσυρση του αιτήματος της Εκκλησίας αλλιώς προειδοποιεί ότι θα εξαντλήσει κάθε νομική ενέργεια για να αναστρέψει και να ματαιώσει τέτοιου είδους σχεδιασμούς. «Πλην όμως η κοινωνική κατακραυγή και η περιφρόνηση τους κόσμου προς τους εμπνευστές και τους υπηρέτες της συγκεκριμένης “πρωτοβουλίας” θα είναι ασφαλώς καθολική, οριστική και μη αναστρέψιμη» καταλήγει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος.

Η απάντηση της ΔΙΣ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι η προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συνδέεται μέ οποιαδήποτε ενδεχόμενο εξώσεως του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, και πως η νόμιμη υποχρέωση της Εκκλησίας της Ελλάδος να ζητήσει δικαστική προστασία, δεν θα καταλήξει σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα βλαπτικό για την λειτουργία του ανωτέρω νοσοκομείου.

Πηγή: sofokleousin.gr