Δύο νέες ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτα παιδιά στις δομές φιλοξενίας του Βαγιοχωρίου και της Φιλιππιάδας δημιούργησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, με την προσθήκη των δύο νέων ζωνών τα safe zones στην ηπειρωτική Ελλάδα ανέρχονται σε 15, με 450 διαθέσιμες θέσεις διαμονής, όπου από την αρχή 2020 έχουν φιλοξενηθεί 1.048 ασυνόδευτα παιδιά. Η πλειονότητα των παιδιών που διαμένουν σε αυτές προέρχονται από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και τη Συρία.

Εταίροι υλοποίησης των ασφαλών δομών είναι οι: ΜΚΟ ‘Αρσις, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Terres des Hommes και Ζεύξις. Στα safe zones επαγγελματίες προσφέρουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης, διερμηνείας και διαχείρισης υποθέσεων, ενώ οργανώνονται καθημερινές δραστηριότητες όπως εκμάθηση γλωσσών, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες με στόχο την προώθηση της ευημερίας των παιδιών και της ένταξής τους στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, εξασφαλίζεται η μεταφορά και η συνοδεία των παιδιών όπου απαιτείται.

Τέλος, ο ΔΟΜ σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ‘Αρσις βοηθά στον εντοπισμό και τη διαχείριση υποθέσεων ασυνόδευτων παιδιών στα χερσαία σύνορα. Συγκεκριμένα, μια κινητή διεπιστημονική ομάδα προστασίας παιδιών, η οποία λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, επισκέπτεται και υποστηρίζει ασυνόδευτα παιδιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου, παρέχοντας ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, καθώς και εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Πηγή: sofokleousin.gr