Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες παρέτεινε χθες Παρασκευή για τρεις εβδομάδες την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στο Μπουένος Άιρες και τα περίχωρα του, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, προειδοποιώντας πως οι εβδομάδες που έρχονται ίσως αποδειχθούν “πολύ δύσκολες”.

“Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και πιο διαρκής μείωση των μολύνσεων. Εξαιτίας των κρουσμάτων που έχουμε ήδη κι αυτών που έρχονται, οι επόμενες εβδομάδες ίσως είναι πολύ δύσκολες” ειδικά όσον αφορά “την πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας”, είπε ο κ. Φερνάντες, καθώς η χώρα καταγράφει τελευταία ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων.

Ως την 21η Μαΐου, οι μετακινήσεις θα απαγορεύονται από τις 20:00 ως τις 06:00 στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της Αργεντινής, όπου ζουν 15 από τα 45 εκατ. των κατοίκων της χώρας, ενώ τα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο κεντροαριστερός πρόεδρος συνεχίζει να βρίσκεται σε μπραντεφέρ με τον δεξιό δήμαρχο της πρωτεύουσας Οράσιο Ροδρίγκες Λαρέτα.

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες έδωσε εντολή πριν από δύο εβδομάδες να ανασταλούν οι παραδόσεις μαθημάτων με φυσική παρουσία στην πρωτεύουσα και στην περιφέρειά της, απόφαση εναντίον της οποίας ο δήμαρχος προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Το ζήτημα έχει πλέον φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Καθώς το τελευταίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί, τα μαθήματα με παρόντες τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά συνεχίζονται.

“Σε πάνω από είκοσι επαρχίες, τα σχολεία είναι ανοικτά. Η παιδεία είναι προτεραιότητα για εμάς. Η τηλεκπαίδευση δεν προκρίνεται παρά μόνο όταν το επιβάλλει η πανδημία”, είπε υπεραμυνόμενος της απόφασής του ο αρχηγός του κράτους.

Με φόντο τη σύγκρουσή του με τον δήμαρχο, ο κ. Φερνάντες ανήγγειλε ότι θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που θα δίνει περισσότερα προνόμια στον ίδιο και στους κυβερνήτες των επαρχιών σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας.

Από την 3η Μαρτίου 2020 ως προχθές Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής κατέγραψε σχεδόν 3 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2 και 63.508 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Επί του παρόντος στις ΜΕΘ των νοσοκομείων νοσηλεύονται πάνω από 5.300 ασθενείς. Ο δείκτης πληρότητας βρίσκεται στο 68,4% σε εθνικό επίπεδο αλλά στο 76,6% στη μητροπολιτική περιφέρεια του Μπουένος Άιρες.

Ως εδώ 7,86 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους για την COVID-19.

Πηγή: sofokleousin.gr