Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης ομογενών από τη Ρωσία οι οποίοι το 2011 είχαν ληστέψει µε την απειλή Καλάσνικοφ περίπτερο στην περιοχή του Μενιδίου και μετά από καταδίωξη αστυνομικών τραυματίστηκαν θανάσιμα, στην περιοχή του Ρέντη, δυο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο προκειμένου να μειώσει το ύψος των ποινών που έχουν επιβληθεί, μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ειδικότερα, από το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απορρίφθηκαν όλοι οι λόγοι των αιτήσεων αναίρεσης των καταδικασθέντων, που αναφέρονταν στην ενοχή τους για τις πράξεις της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση των δύο αστυνομικών και της απόπειρας ανθρωποκτονίας των υπόλοιπων αστυνομικών, που καταδίωξαν τους δράστες στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μετά από ληστεία, στο περίπτερο στις Αχαρνές Αττικής, καθώς και των πράξεων της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής και της υπόθαλψης εγκληματία.

Υπενθυμίζεται, ότι δύο εκ των δραστών -ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας των αστυνομικών- καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείου Αθηνών δις ισόβια και 66 έτη κάθειρξη και οι υπόλοιποι 9 καταδικάστηκαν σε ποινές από 2 έτη φυλάκισης έως 8 χρόνια κάθειρξη, ενώ αθωώθηκε ένας.

Ακόμη, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών των καταδικασθέντων, όπως είναι του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης όταν ο κατηγορούμενος είναι κρατούμενος.

Επίσης, μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα ο οποίος προβλέπει επιεικέστερες ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της οπλοχρησίας και της υπόθαλψης εγκληματία, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε μερικά την καταδικαστική εφετειακή απόφαση ως προς τις διατάξεις της επιβολής των ποινών και ανέπεμψε την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο.

Τέλος, το ευεργετικό αποτέλεσμα της αρεοπαγιτικής απόφαση καταλαμβάνει και τους εμπλεκόμενους συναυτουργούς, οι οποίοι δεν είχαν ασκήσει αναίρεση, σύμφωνα με την ποινική νομοθεσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr