Απρόθυμη να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, επιλέγοντας να καταφύγει σε προσχηματικές αλλά ανούσιες και μη επιδραστικές λύσεις είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το προσχέδιο του πακέτου κυρώσεων το οποίο θα επεξεργαστούν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, καταδεικνύει πώς δεν υπάρχει σύμπνοια, συνεννόηση και κοινό πλαίσιο για την εν τοις πράγμασι επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά μια κατ’ επίφαση σύγκληση

Άλλωστε, όπως μεταδίδει το Reuters, «λευκός καπνός» για το οριστικό πακέτο κυρώσεων που θα περιλαμβάνει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δεν πρόκειται να προκύψει σήμερα. Παγιδευμένη ίσως στις προσδοκίες που  η ίδια έχει καλλιεργήσει, εν μέσω του οικονομικού-ενεργειακού πολέμου που διεξάγει  με τη Ρωσία, η ΕΕ έχει αυτοδεσμευτεί για τους περιορισμούς στον ρωσικό «μαύρο χρυσό». Προς το παρόν, όμως αποφεύγει να τους επιβάλλει.

Προχωρά σε μισά βήματα, όπως αποδεικνύεται από το προσχέδιο του πακέτου κυρώσεων που είδε το φως της δημοσιότητας. Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες θα συμπεριλάβουν στο πακέτο κυρώσεων το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά ως εκεί… «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο. Εξαιρείται, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, που καταφθάνει μέσω αγωγών στη Γηραιά Ηπειρο και το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως των κεντροευρωπαϊκών, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Γερμανία και άλλες.

«Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Σύνοδο να το οριστικοποιήσει και να το υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρει επίσης το προσχέδιο.

Εξαίρεση και για την Ουγγαρία

Χθες οι αντιπρόσωποι των 27 εξέτασαν νέα πρόταση, που προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση πετρελαιαγωγού-κλειδιού για την Ουγγαρία από το προοδευτικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας, προκειμένου να αρθεί η παρεμπόδιση του 6ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.  

Η πρόταση, που κατέθεσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Γαλλία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, προβλέπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης ως το τέλος της χρονιάς, με την εξαίρεση «προς το παρόν» αυτού που διαμετακομίζεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 

Πηγή: sofokleousin.gr