Σε ζημιές βύθισε η πανδημία τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου το 2020, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται τέσσερις εισηγμένες: Motor Oil, Lamda Development, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται ότι, εάν εξαιρεθούν αυτές οι τέσσερις εταιρείες από τους υπολογισμούς, οι μεγάλες εταιρείες του ΧΑ βελτίωσαν θεαματικά τις ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγουν, φθάνοντας στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών.

Τα αποτελέσματα του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι εταιρείες, παρουσιάζουν αρκετές ιδιαιτερότητες. Επιβαρύνονται, για παράδειγμα, από τη μεγάλη έκτακτη ζημιά που «έγραψε» η Eurobank για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της από την τιτλοποίηση Cairo. Από την άλλη, λαμβάνουν ισχυρή ώθηση από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, που πέρασε από ζημιά προ φόρων σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ σε μικρά κέρδη, 35 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA – κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) έδειξε αρκετή ανθεκτικότητα στις πιέσεις της συγκυρίας: Αυξήθηκε κατά 3%, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 16%, κυρίως ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης τζίρου των δύο πετρελαϊκών ομίλων, ΕΛΠΕ και Motor Oil, που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και της κατανάλωσης καυσίμων.

Σε ανάλυσή της για τα αποτελέσματα των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Merit Securities τονίζει ότι ήταν αδύναμα, όπως αναμενόταν, και σημειώνει ότι:

  • Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών (εκτός τραπεζών) υποχώρησε κατά 21% σε ετήσια βάση.
  • Τα EBITDA (εκτός τραπεζών) μειώθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση.
  • Τα καθαρά κέρδη (εκτός τραπεζών) υποχώρησαν κατά 8% σε ετήσια βάση.
  • Λαμβάνοντας υπόψη και τις τράπεζες, οι ζημίες ανήλθαν σε €1,4 δισ. λόγω της ζημίας που κατέγραψε η Eurobank από την τιτλοποίηση ΜΕΑ (Project Cairo).
  • Οι ελεύθερες ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση, λόγω ταμειακών εκροών των Motor Oil, Lamda Development, Aegean και Ελλάκτωρ. Εάν τις εξαιρέσουμε, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση, πρωτοφανής επίδοση στα τελευταία χρόνια.
  • Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €482 εκ. σε ετήσια βάση στα €14.6 δισ. Καθαρό ταμείο εμφάνισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και η ΕΧΑΕ.
  • Αδύναμα αποτελέσματα εμφάνισαν οι Motor Oil, Eλλάκτωρ, Aegean και Lamda. Ωστόσο, το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει προς το καλύτερο για τις περισσότερες εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική, η εταιρεία σημειώνει ότι «συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε εταιρείες που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Οι καλύτερες επενδυτικές ιδέες μας για τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι ο ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ. Είμαστε

ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ πλέον για τις Jumbo και ΔΕΗ, γιατί βρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές στόχους μας.

Παραμένουμε ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς το ράλι των μετοχών οφείλεται στην ένταξη της Eurobank στον MSCI Greece Standard και όχι στην βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. Η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλή και για τον λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι όλες οι τράπεζες, θα προχωρήσουν σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου μεσοπρόθεσμα. Οι κύριες επιλογές μας από τον κλάδο είναι η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα».

Τα αποτελέσματα των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης

FTSE25

Πηγή: sofokleousin.gr