Η συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων των ΗΠΑ ήταν «απογοητευτική» σε ό,τι αφορά την αμερικανική αξίωση να επανέλθουν όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν, σχολίασε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον οργανισμό Κέλι Κραφτ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Είναι πολύ απογοητευτικό», είπε η Κραφτ σε συνέντευξή της.

«Το θέμα αυτό είναι τόσο σημαντικό που δεν μπορούμε να περιμένουμε να λήξει την 18η Οκτωβρίου το εμπάργκο όπλων (που έχει επιβληθεί στο Ιράν). Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι ο κόσμος να συνειδητοποιήσει στις 18 Οκτωβρίου ότι η Κίνα και η Ρωσία μπορούν πλέον να παραδίδουν όπλα και το Ιράν μπορεί να τα αγοράζει για να τα δίνει σε πολιτοφυλακές και άλλες τρομοκρατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο οι οποίες καθοδηγούνται από την Τεχεράνη», πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέστησαν σαφές χθες Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την αμερικανική αξίωση να επανέλθουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν, την οποία πρόβαλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες, σύμμαχοι των ΗΠΑ επί δεκαετίες, υπενθύμισαν ότι η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 στη Βιένη.

Οι τρεις χώρες τόνισαν πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση της συμφωνίας.

Νωρίτερα, η κινεζική διπλωματία είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος και κατά συνέπεια η επιστολή που επέδωσε ο Μάικ Πομπέο στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί «να θεωρηθεί ενεργοποίηση του μηχανισμού επανεπιβολής των κυρώσεων».

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και η Ρωσία, με τον Βασίλι Νεμπένζια, τον πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, να δηλώνει πως αντιμετωπίζει την αμερικανική κίνηση ως μη γενόμενη, «ανύπαρκτη».

Πηγή: sofokleousin.gr