Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, στα τέλη του μήνα, αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την πώληση του 80% – 90% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC, καθώς έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρωτοβουλίες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ θα έχουν ήδη «θωρακισθεί» δια νόμου τα μέλη του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ έναντι ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, Ανδρέας Βερύκιος, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επιβεβαίωσε ότι το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στο τερέν του Ταμείου, όπως είχε γράψει πρόσφατα το «Σin». Όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το θέμα εξετάζεται από το ΤΧΣ και δεν έχει ληφθεί απόφαση. Επισήμανε, επίσης, ότι είναι γνωστές στο ΤΧΣ οι αντιρρήσεις που εκφράζονται για το προσφερόμενο τίμημα τόσο από τους συνδικαλιστές, με τους οποίους είχε πρόσφατα ο κ. Βερύκιος ενημερωτική τηλεδιάσκεψη, όσο και από την αντιπολίτευση.

Για να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά τη δυστοκία που καταγράφηκε στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής, λόγω διαφωνιών από πολλά μέλη, θα πρέπει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος της τράπεζας με συμμετοχή 40%, να ρίξει το βάρος του υπέρ της εισήγησης Μυλωνά για πώληση της ασφαλιστικής στη CVC. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

  1. Να ολοκληρωθεί η αποτίμηση της εταιρείας από την Delloite, στην οποία έχει ανατεθεί από τον περασμένο μήνα αυτό το έργο, και να αποφανθεί ο ελεγκτικός οίκος ότι είναι εύλογο το προσφερόμενο τίμημα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ για το 80% των μετοχών και αντιστοιχεί, περίπου, στο ήμισυ της καθαρής θέσης. Οι εργαζόμενοι της ασφαλιστικής έχουν καταγγείλει το τίμημα ως υπερβολικά χαμηλό, προχωρώντας και σε συγκρίσεις με την πρόσφατη συναλλαγή για την πώληση της AXA Ασφαλιστική, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι για το 80% θα έπρεπε να προσφερθούν τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Πάντως, η αποτίμηση από την Delloite θα μπορούσε να γίνει σε διαφορετική βάση και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τίμημα είναι εύλογο, αξιολογώντας ενδεχομένως και δείκτες όπως η απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
  2. Να «λυθούν τα χέρια» των μελών του Συμβουλίου του ΤΧΣ με την πλήρη προστασία τους από ποινικές ευθύνες. Στους κόλπους του Ταμείου υπήρχε ως τώρα ανησυχία για το ενδεχόμενο να κινηθούν δικαστικές έρευνες εις βάρος τους, σε περίπτωση έγκρισης της συναλλαγής για την Εθνική Ασφαλιστική, ιδιαίτερα αν κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις. Όμως, σε λίγες ημέρες αυτό το ζήτημα θα έχει λήξει, αφού αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που περιλαμβάνει και τη διάταξη για την πλήρη προστασία των μελών του ΤΧΣ από αυτεπάγγελτες διώξεις. Στο εξής, όπως ήδη ισχύει για τις τράπεζες, ποινικές διώξεις θα μπορούν να ασκούνται μόνο κατ’ έγκληση από το ίδιο το ΤΧΣ και όχι από τον εισαγγελέα.

Εφόσον, όπως αναμένεται, αυτά τα δύο κομμάτια μπουν στη θέση τους στο παζλ τις επόμενες εβδομάδες, στο τέλος του μήνα το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής προβλέπεται ότι θα εγκρίνει το deal για την ασφαλιστική, ώστε να μην χρειασθεί η τράπεζα να ζητήσει άλλη μια παράταση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για την εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η DG Comp πιέζει ώστε η υπόθεση να κλείσει εντός του α’ τριμήνου.

Πηγή: sofokleousin.gr