Εκτιμώντας προσφανώς ότι είναι μικρές οι πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου  στην Αιτωλοακαρνανία, ή ότι δεν θα είναι συμφέρουσα η εκμετάλλευση τους, ο ισπανικός ενεργειακός κολοσός Repsol παραιτήθηκε από τα δικαιώματα έρευνας σ’ αυτή την περιοχή.

Την παραίτηση-αποχώρηση της γνωστοποίησε επίσημα με επιστολή προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Η κίνηση αυτή αναμενόταν, καθώς οι συνθήκες στην αγορά αργού πετρελαίου έχουν αλλάξει από τότε που έγιναν οι παραχωρήσεις ελληνικών “οικοπέδων” για έρευνες – οι τιμές κινούνται αρκετά χαμηλότερα και οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες.

Σημειώνεται ότι λόγω των συνθηκών αγοράς και της στροφής προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές, οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί  αναθεωρούν τους σχεδιασμούς τους, περιορίζοντας τις δαπάνες έρευνας και αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων.

Σε κοινοπραξία με την Energean Oil & Gas η Repsol είχε αποκτήσει μέσω διαγωνισμού δικαιώματα έρευνας στο “οικόπεδο Αιτωλοακαρνανία”. Δεν προχώρησε όμως σε σεισμικές έρευνες, ούτε σε προπαρασκευαστικές εργασίες. Αποχωρεί λοιπόν χωρίς να έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά

Ο ισπανικός κολοσσός συμμετέχει σε άλλες δύο κοινοπραξίες, που έχουν αποκτήσει δικαιώματα έρευνας στα “οικόπεδα” Ιονίου και Ιωαννίνων. Η πρώτη, στην οποία συμμετέχουν και τα ΕΛΠΕ, δεν έχει ξεκινήσει έρευνες  και παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο αν θα προχωρήσει.

Η κοινοπραξία Repsol -Energean Oil & Gas που έχει πάρει τα δικαιώματα για το οικόπεδο Ιωαννίνων, έχει πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες με ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Είναι όμως αβέβαια αν θα συνεχίσει, καθώς ο ισπανικός όμιλος περιορίζει σταδιακά τις διεθνείς δραστηριότητες του στην έρευνα-αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου. Ειναι ενδεικτικό ότι για έρευνα σχεδιάζει να επενδύσει την επόμενη πενταετία μόλις 800 εκατ. δολάρια – περίπου όσα κατά μέσο όρο δαπανούσε ετησίως την τελευταία 10ετία.

Πηγή: sofokleousin.gr