Παλιές “αμαρτίες” και δικαστικές εκκρεμότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ευθύμη Μπουλούτα “πληρώνει” η Ελλάκτωρ: Βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο να “αποβληθεί” το  ομόλογο της από το International Stock Exchange του Λονδίνου, ή να ανασταλεί η διαπραγμάτευσή του, και αναγκάστηκε να  το μεταφέρει στη “δευτεροκλασάτη αγορά εταιρικών χρεογράφων της Βιέννης.

Η εταιρεία γνωστοποίησε αυτή τη μεταφορά, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους και το θέμα πέρασε απαρατήρητο, αν και προκάλεσε κάποια ερωτηματικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ομόλογο της Ελλάκτωρ (ονομαστικής αξίας 670 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 6,4% και λήξη το 2024), κινδύνεψε να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης στο  International Stock Exchange του Λονδίνου, όπου είχε εισαχθεί πριν από τρία χρόνια προς διαπραγμάτευση.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή οι  αρμόδιοι για την κανονιστική συμμόρφωση του διεθνούς χρηματιστηρίου, πληροφορήθηκαν από τα ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ότι  στον CEO της εταιρίας Ευθ. Μπουλούτα έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα για χειραγώγηση μετοχής και παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Οι υποθέσεις αφορούν την προηγούμενη τραπεζική δραστηριότητα του κ. Μπουλούτα ως επικεφαλής της Marfin- Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου. H τράπεζα αυτή στην ακμή της είχε καταθέσεις 25 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 23 δισ. ευρώ και διέθετε εκατοντάδες καταστήματα σε δέκα χώρες. Κατέρρευσε όμως μετά το haircut στα ελληνικά ομόλογα όπου είχε μεγάλες τοποθετήσεις και συγχωνεύτηκε με άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί προσωπικά στον κ. Μπουλούτα για διάφορες υποθέσεις από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και της Ελλάδος είναι συνολικά περί τις 950 χιλιάδες ευρώ. Στην Κύπρο έχουν τελεσιδικήσει και είναι οριστικά.

Οι υπεύθυνοι του διεθνούς χρηματιστηρίου, επισήμαναν ότι οι όροι του ομολογιακού δανείου της Ελλάκτωρ προέβλεπαν ότι ποινές αυτής της μορφής σε ανώτερα στελέχη και μάλιστα από εποπτικές αρχές της αγοράς, έπρεπε να είχαν γνωστοποιηθεί νωρίτερα, ώστε να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό. Το αντεπιχείρημα ότι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί όλες οι υποθέσεις, δεν έγινε δεκτό και οι αρμόδιοι «απείλησαν» με αναστολή διαπραγμάτευσης του ομολόγου.

Μπροστά στον κίνδυνο και προκειμένου να προστατευθεί η φήμη του Διευθύνοντος, η διοίκηση της Ελλάκτωρ αποφάσισε την «μετακόμιση» της διαπραγμάτευσης του ομολόγου στο υποδεέστερο Χρηματιστήριο της Βιέννης MTF (Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης).

Σημειώνεται ότι αρχικά η διοίκηση της Ελλάκτωρ είχε αποφύγει να περιλάβει στο ενημερωτικό δελτίο τις σχετικές πληροφορίες. Αναγκάστηκε να τις καταχωρήσει μετά από «πίεση» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο δεν υπολόγισαν ότι αυτό μπορεί να πλήξει το εταιρικό ομόλογο.

Π.Κ.

Πηγή: sofokleousin.gr