Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για την καταβολή των αναδρομικών, τα οποία τους αναλογούν βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ θα παραμείνουν οι συνταξιούχοι, για κάποιες μέρες ακόμα, καθώς την εβδομάδα που κλείνει δεν υπήρξαν οι προαναγγελθείσες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.  

Τουλάχιστον, οι συνταξιούχοι έλαβαν τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι η απόφαση πληρωμής των αναδρομικών θα αφορά το σύνολο, συνεπώς δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει την εγγραφή της δαπάνης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων στον εκτροχιασμένο προϋπολογισμό του 2020. Στόχος είναι με την εγγραφή των περίπου 4 δισ. ευρώ στον …χαμένο προϋπολογισμό του 2020, να μην επιβαρυνθούν τα έτη από το 2021 και μετά, όπως και ο ελλειμματικός πλέον προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, η πληρωμή τους θα γίνει σε δόσεις, αρχής γενομένης από το 2021 και σε …βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με ένα σενάριο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Καθημερινή» η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών θα προϋποθέτει «κούρεμά» τους. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι που θα θελήσουν να πάρουν όλο το ποσό εφάπαξ θα πρέπει να δεχθούν το ψαλίδισμά του. Αν δε, υπολογιστούν και οι αναλογούντες φόροι, μπορεί τελικά να βρεθούν με τα μισά στο χέρι…

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η έγκριση των Θεσμών, που έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα δικαστικής δικαίωσης των συνταξιούχων, ζητώντας τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων κάλυψης της επιβάρυνσης. Όμως στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τελικά δεν θα τεθούν εμπόδια, στην εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου, λόγω της δημοσιονομικής χαλάρωσης από την πανδημία.  

Fitch: Ο αντίκτυπος των αναδρομικών στο έλλειμμα 

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στην προχθεσινή (24/7) ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές των συντάξεων τους μετά το 2012 θα επηρεάσει τα μελλοντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό έχει λάβει υπόψη στις προβλέψεις του για το έλλειμμα έναν αντίκτυπο της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις  της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας επιβάλλουν την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. 

Τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι 2.500.000 συνταξιούχοι, κυμαίνονται από 700 μέχρι και πάνω από 10.000 ευρώ, για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και  τραπεζών. Συγκεκριμένα, τα επιστρεπτέα ποσά κυμαίνονται στα 700 ευρώ για τις πολύ χαμηλές συντάξεις που έχασαν μόνον τα δώρα ενώ, για άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 και 1.500 ευρώ τα αναδρομικά φτάνουν ως τα 7.790 ευρώ στις κύριες και έως 3.240 στις επικουρικές, ήτοι άθροισμα αναδρομικών ως και 11.000 ευρώ.

Πηγή: sofokleousin.gr