Με σημερινή απόφαση το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε το αίτημα των ρουμανικών Αρχών για έκδοση του Ισραηλινού επιχειρηματία-μεγαλοεπενδυτή Beny Steinmetz, ο οποίος έχει καταδικαστεί ερήμην στη Ρουμανία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Συμβούλιο έκρινε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Steinmetz σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία. Ελαβε επίσης υπόψη τον κίνδυνο να υποστεί διακριτική και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδοθεί.

Επισημαίνεται ότι ο πολυπράγμων επιχειρηματίας-επενδυτής έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο δικαστικών και άλλων διώξεων σε πολλές χώρες, με κατηγορίες για δωροδοκίες αξιωματούχων προκειμένου να ευνοηθούν επιχειρήσεις του. Πριν από ένα χρόνο ελβετικό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε  πενταετή φυλακίση, μετά από καταγγελίες της κυβέρνησης της Γουινέας ότι το 2006 δωροδόκησε αξιωματούχους της χώρας για να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία Simandou στη Γουινέα, που διαθέτουν τα μεγαλύτερα παγκοσμίωςκοιτάσματα σιδήρου. 

Το 2013 οι αμερικανικές δικαστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση αυτή, με την οποία συνδέεται και η καταδίκη του στη Ρουμανία – την οποία ο ίδιος αποδίδει σε πολιτικά κίνητρα.

 Στο παρελθόν ο Steinmetz έχει βρεθεί αντιμέτωπος και με τις ισραηλινές αρχές, που ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς.

 Στην Ελλάδα έγινε γνωστός με την εξαγορά της εταιρείας “Εθνική Πανγαία”, που κατείχε ολα τα μεγάλα ακίνητα του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Η εξαγορά είχε γίνει με σκανδαλώδεις όρους, μέσω επενδυτικού σχήματος από το οποίο ο Ισραηλινός επιχειρηματίας απεχώρησε στη συνέχεια.

Πριν από λίγους μήνες δημοσιεύματα τον έφεραν ως ενδιαφερόμενο για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ.

Πηγή: sofokleousin.gr