Δεκάδες μαθητές απήχθησαν χθες το βράδυ από ένοπλους άνδρες στο βορειοδυτική Νιγηρία, προτού αφεθούν ελεύθεροι σήμερα το πρωί, χάρη στην επέμβαση μιας ομάδας αυτοάμυνας και της αστυνομίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάμπο Ίσαχ, ο εκπρόσωπος τύπου της τοπικής αστυνομίας.

Χθες το βράδυ, «80 μαθητές που επέστρεφαν στο χωριό τους Μαχούτα, στο κρατίδιο Κατσίνα (…) απήχθησαν από ληστές που είχαν απαγάγει επίσης άλλους τέσσερις ανθρώπους και είχαν κλέψει 12 αγελάδες», εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου, διευκρινίζοντας πως οι «84 απαχθέντες απελευθερώθηκαν» σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται σε 113.

Τα παιδιά απήχθησαν χθες το βράδυ κοντά στο χωριό Μπόρε, την ώρα που επέστρεφαν με τους καθηγητές του από μια θρησκευτική τελετή σε ένα γειτονικό χωριό, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής μιας πολιτοφυλακής αυτοάμυνας Αμπντουλαχί Σάντα.

Όταν τα νέα μαθεύτηκαν στη Μαχούτα, το χωριό των παιδιών, οι κάτοικοι και τα μέλη της πολιτοφυλακής αυτοάμυνας κινητοποιήθηκαν και έφυγαν για να αναζητήσουν τους απαγωγείς, που σύντομα αναγνωρίστηκαν ως μέλη της κοινότητας των κτηνοτρόφων Φουλάνι, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Εισβάλαμε στην περιοχή τους, γνωρίζαμε ότι κρατούσαν τα παιδιά και είχαμε επίσης κρατήσει ομήρους μέλη της κοινότητάς τους, προειδοποιώντας ότι εάν κάτι συνέβαινε στα παιδιά μας, κανένας δικός τους δεν θα ζούσε», είπε ο Σάντα.

Η επιχείρηση επέτρεψε να «εκδιώξουμε τους ληστές και να σώσουμε τα 84 θύματα που είχαν απαχθεί», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, προσθέτοντας πως συνεχίζεται με στόχο τη «σύλληψη των ληστών».

Ένοπλες συμμορίες, που αποκαλούνται «ληστές», με εκατοντάδες μέλη, σπέρνουν τον τρόμο εδώ και πολλά χρόνια στους αγροτικές περιοχές στην κεντρική και βορειοδυτική Νιγηρία, διαπράττοντας ζωοκλοπές και απαγωγές με λύτρα.

Η νέα αυτή απαγωγή μαθητών έγινε 48 ώρες μετά την απελευθέρωση 344 παιδιών και εφήβων, που είχαν απαχθεί από ένα οικοτροφείο την 11η Δεκεμβρίου από κακοποιούς που δρούσαν για λογαριασμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόχο Χαράμ, στην ίδια περιοχή της Νιγηρίας.

Πηγή: sofokleousin.gr