Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις δύο υπουργικές τροπολογίες που κατέθεσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σχετικά με ρυθμίσεις που αφορούν θέματα εμβολιασμού και της τροπολογίας που κατέθεσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Στέλιος Πέτσας με ρυθμίσεις που αφορούν την διαφήμιση στα ΜΜΕ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται ότι οι υπουργοί κατέθεσαν τις δύο τροπολογίες μισή ώρα πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια και δεν προλαβαίνουν να τις μελετήσουν προκειμένου να τοποθετηθούν. Και ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτησή τους και αυτή να διεξαχθεί αύριο λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση προτείνει να διακοπεί η συνεδρίαση σήμερα για μια ώρα ώστε τα τα κόμματα να έχουν χρόνο να μελετήσουν τις δύο τροπολογίες και μετά να ολοκληρωθεί η συζήτηση καθώς το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος και σύμφωνα με τον ΚτΒ η συζήτηση οφείλει να ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση που αυτή θα διαρκεί έως 9 ώρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης απέρριψε τον τυπικό λόγο του γράμματος του ΚτΒ σημειώνοντας πως η συζήτηση έχει ήδη ξεπεράσει τις 9 ώρες και ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει αυτή η αναβολή το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τις δύο αυτές τροπολογίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για να γίνει αύριο η συζήτηση των δύο τροπολογιών θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι η κατάθεση της τροπολογίας για τα εμβόλια την τελευταία στιγμή έγινε επίτηδες από την κυβένρηση και ότι στις διατάξεις δεν είναι μόνο ρυθμίσεις που αφορούν την εμβολιαστική διαχείριση αλλά και άλλες που δεν μπορούν μέσα λίγο χρόνο να σταθμιστούν. Γι’ αυτό το ΚΚΕ θα απέχει από την ψηφοφορία για τα άρθρα αυτά.

Την αποχώρηση της Ελληνικής Λύσης ανακοίνωσε και η Μαρία Αθανασίου υποστηρίζοντας ότι δικαιώνονται οι ενστάσεις του κόμματος της για αυτήν την διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Τη διαφωνία της με την διαδικασία κατάθεσης των δύο τροπολογιών εξέφρασε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μαρία Μπακαδήμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ , Χρήστος Μπουκώρος αντέτεινε ότι μπορεί να γίνει μια διακοπή προκειμένου τα κόμματα να ενημερωθούν για την τροπολογία που αφορά τον εμβολιασμό ενώ για την τροπολογία που αφορά την διαφήμιση είναι διατάξεις που ίσχυσαν και στην πρώτη φάση της πανδημίας αλλά και διατάξεις που πρέπει να θεσπιστούν τώρα πριν την λήξη του έτους καθώς αφορούν και φορολογικά μέτρα. Είναι λάθος μήνυμα οι αποχωρήσεις είπε στην τροπολογία για τον εμβολιασμό και αυτές προέκυψαν από το γεγονός των ημερομηνιών που καθορίστηκαν για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 Συμφώνησε ότι όλοι και εμείς θα θέλαμε περισσότερο χρόνο για μελέτη των τροπολογιών, αλλά σε έκτακτες συνθήκες υπάρχουν και έκτακτες ανάγκες νομοθέτησης.

Πηγή: sofokleousin.gr