Έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εξαίρεση της ΓΣΕΒΕΕ από την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής, για την ενημέρωσή τους από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την πρόσβασή τους στα επιχειρηματικά εργαλεία του τραπεζικού συστήματος και τις ρυθμίσεις της αστικής ευθύνης επιχειρήσεων εστίασης, από κρούσματα του Covid-19

Την ένσταση για την απουσία της ΓΣΕΒΕΕ, πρώτα υπέβαλλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, λέγοντας πως αυτή η σύγκλιση έγινε μετά από αίτημα του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας και δεν έχει νόημα να ακούσουμε τους υπουργούς και τους εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος εάν δεν υποβάλλουν οι φορείς της πραγματικής οικονομίας τα προβλήματα που έχουν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Βλάχος, ανέφερε πως δεν κλήθηκε η ΓΣΕΒΕΕ, όπως και κανένας άλλος φορέας, γιατί η συνεδρίαση δεν γίνεται για ακρόαση φορέων. Όπως είπε, η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν πρωτοβουλίας ενημέρωσης της κυβέρνησης και των υπουργών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι εδώ για να απαντήσει στα ερωτήματα που θα θέσουν οι βουλευτές, μέσα από τα υπομνήματα που τους έχουν μεταφέρει οι φορείς δεν υπήρξε επιλογή ή λόγος αποκλεισμού κανενός.

Η απάντηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή Ευκλείδη Τσακαλώτο, αρχικά να θεωρεί ότι η απάντηση αυτή του προέδρου της Επιτροπής δεν τον καλύπτει και να σημειώνει ότι «η ΓΣΕΒΕΕ έπρεπε να είναι εδώ για να βάλει τα ερωτήματα ώστε να μπορέσουν οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι του τραπεζικούς συστήματος να απαντήσουν και να δούμε εάν υπάρχει υπερβολή ή εάν είναι σωστά αυτά τα θέματα που θέτουν. Άλλωστε η ΓΣΕΒΕΕ έχει επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει προφανώς να ακουστεί».

Οι τόνοι ανέβηκαν, με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται που δεν προσκλήθηκε η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση για να προσκληθεί και να προσέλθει η Συνομοσπονδία, αντιθέτως θα εξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την συνέχιση της παρουσίας του στην αίθουσα.>

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, παρεμβαίνοντας, ανέφερε πως «για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, ούτε εγώ ούτε ο υπουργός Οικονομικών είπαμε ποτέ αυτός να έρθει ή αυτός να μην έρθει. Εάν θέλετε να κάνουμε μια συνεδρίαση με ακρόαση φορέων να την κάνουμε. Είναι ευπρόσδεκτοι οι φορείς από εμάς, εάν θέλετε να έρθουν»

Πηγή: sofokleousin.gr