Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οι έμποροι όλης της χώρας πληροφορήθηκαν ότι τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγουν τα μαγαζιά τους με αποστολή μηνύματος των πελατών σε ειδικό αριθμό (13032). Ωστόσο, σήμερα (3/4) οι έμποροι Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης έπεσαν από τα σύννεφα, μαθαίνοντας την κυβερνητική απόφαση αναστολής επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, εξαιτίας της «ιδιαίτερα ανησυχητικής επιδημιολογικής εικόνας» στις τρείς περιφέρειες. 

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις τρείς περιοχές στις 12 Απριλίου, αλλά πλέον ποιός μπορεί να είναι σίγουρος; Όπως ήταν φυσικό το αναπάντεχο μπλόκο στο άνοιγμα των καταστημάτων, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των θιγόμενων εμπόρων, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει προετοιμασίες για να σηκώσουν ρολά τη Δευτέρα, ενώ δεν μπορούν να εξηγήσουν την αλλαγή της απόφασης μέσα σε μερικές ώρες.  

Ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος είναι η σημερινή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, αφότου έγινε γνωστή η ανατροπή: «Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο.
Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο LockDown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν σε τοπικά ΜΜΕ οι έμποροι της Πάτρας προσανατολίζονται σε «αντάρτικο». Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Ζαφειρόπουλος στο thebest.gr οι έμποροι σκοπεύουν με βάση τις μέχρι τώρα αντιδράσεις να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τα μέτρα που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόσθεσε δε, ότι οι καταστηματάρχες θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους, χωρίς την παρουσία υπαλλήλων, προκειμένου να τους προστατεύσουν σε περίπτωση κυρώσεων.

«Με ποια λογική ανοίγει η Αθήνα η οποία είναι κατακόκκινη επιδημιολογικά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη;» αναρωτήθηκε ακόμα ο Κ. Ζαφειρόπουλος. Οι έμποροι της Πάτρας ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αύριο στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα που θα επισκεφθεί την πόλη.  

«Πολεμικό» κλίμα και στη Θεσσαλονίκη 

«Πολεμικό» είναι το κλίμα και στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα το μεσημέρι έμποροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ δεκάδες αναφέρουν πως θα ανοίξουν τη Δευτέρα, με δική τους πρωτοβουλία, όπως και στην Πάτρα. Σύμφωνα με το seleo.gr, είναι πάνω από 100.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, δήλωσε στο thestival.gr: ««ξεκινάμε έναν αγώνα τον οποίο θα γευτεί η κυβέρνηση 100%. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν μπορεί να μας καταστρέφει. Έχουμε οικογένειες, υποχρεώσεις, προβλήματα. Πρέπει να σεβαστεί τον εμπορικό κόσμο».

Να αναιρέσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5/4 στη Θεσσαλονίκη, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

«Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ.

Επισημαίνει ακόμα ότι: «η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης» και προσθέτει ότι «οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας».

Tη δυσαρέσκειά του για την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα της αγοράς εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης  Κωνσταντίνος Ζέρβας, δηλώνοντας:

«Η εισήγηση της τελευταίας στιγμής για την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από τα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι αιφνιδιαστική, δυσάρεστη και έρχεται μια στιγμή κατά την οποία όλοι ανέμεναν το αντίθετο.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έκαναν τον προγραμματισμό τους, ακολουθώντας δημόσιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις.

Μετά από τόσους μήνες πιστής τήρησης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης. Οι αντικρουόμενες πληροφορίες, οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια.

Έχω δηλώσει εδώ και καιρό ότι η διαχείριση της πανδημίας πρέπει να γίνει με έξυπνο τρόπο, με έξυπνα μέτρα, με ρυθμίσεις και διαβαθμίσεις. Το ‘όλα κλειστά – όλα ανοιχτά’ είναι προφανές ότι πλέον δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Έναν χρόνο μετά, απαιτούνται νέες προσεγγίσεις, νέοι τρόποι, νέα μέτρα και νέες αποφάσεις, που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία πιο αποτελεσματικά. Η αγορά μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Είναι ανάγκη επιτακτική, που θα δώσει μια απολύτως απαραίτητη οικονομική ανάσα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια διέξοδος αποσυμπίεσης για την κοινωνία. Κάνω έκκληση προς τους αρμόδιους και όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων να αναθεωρήσουν τη στάση τους».
 

Πηγή: sofokleousin.gr