Ανταλλαγή εξωδίκων και ανακοινώσεων μεταξύ του Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη προκάλεσε η αναφορά του τελευταίου στις πολιτικές ευθύνες Μουτζούρη για τη φωτιά της Μόριας και τα όσα ακολούθησαν σε συνέντευξη του που μάλιστα δε μεταδόθηκε ακόμα! Έχει προγραμματισθεί να προβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV της Χίου, όμως η προβολή αποσπασμάτων της συνέντευξης και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τον καταυλισμό της Μόριας, τη φωτιά σε αυτόν και τα όσα ακολούθησαν μέσω της ιστοσελίδας www.alithia.gr προκάλεσαν τις αντιδράσεις Μουτζούρη.

Ο κ. Μηταράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετική με την άποψη του κ. Μουτζούρη ότι δεν μπορεί να γίνουν δομές αν αντιδράν οι τοπικές κοινωνίες, είπε «εγώ σας θυμίζω πάντως ότι η αντίδραση του κ. Μουτζούρη οδήγησε τελικά στη φωτιά στη Μόρια και στο γεγονός ότι 10.000 πρόσφυγες (κινήθηκαν για ) να ζουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Το αν τελικά αυτό που έκανε ο κ. Μουτζούρης έκανε καλό ή κακό στη Μυτιλήνη αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες της Μυτιλήνης. Εγώ αυτή τη στιγμή βλέπω στη Μυτιλήνη την ενόχληση, που έχει γίνει μια δομή μέσα στην πόλη».

Σήμερα, ο κ. Μουτζούρης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, και απαντώντας στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος και η Περιφέρεια με την πολιτική που ακολούθησε, συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων στα νησιά. «Θεωρώ ότι η υπόνοια πως η πολιτική μου οδήγησε στο κάψιμο της Μόριας είναι δυσφημιστική και έλαβα όλα τα απαιτούμενα μέτρα», κατέληξε ο Περιφερειάρχης προαναγγέλλοντας την αποστολή εξωδίκου στον Υπουργό.

Πριν λίγο, έγινε γνωστό ότι εξώδικο ο κ. Μουτζούρης απέστειλε και στον τηλεοπτικό σταθμό ζητώντας να σταματήσει η μετάδοση του αποσπάσματος που θεωρεί ότι τον θίγει, να μην μεταδοθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα την Πέμπτη, να ζητήσει συγνώμη ο τηλεοπτικός σταθμός για την μέχρι τώρα μετάδοση της προαναγγελίας της συνέντευξης και να προβάλει συγκεκριμένο κείμενο με το οποίο και ζητά συγνώμη για τα όσα είπε ο υπουργός!

Δήλωση Υπουργού

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μηταράκης δημόσια μέσω του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου δημοσιοποίησε στοιχεία του εξωδίκου και απάντησε στον κ. Μουτζούρη προαναγγέλλοντας και αυτός την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το εξώδικο.Στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης αναφέρει: «Είναι ανήκουστο για δημόσιο πρόσωπο να μην αντέχει την πολιτική κριτική για τις επιπτώσεις των επιλογών του. 

Στο μεταναστευτικό, κάθε πράξη ή απραξία παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί πολιτικές ευθύνες. Σε ένα πράγματι πολύπλοκο ζήτημα, με έντονη ιδεολογική φόρτιση. Παρά τις όποιες πιέσεις, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με σχέδιο, αποφασιστικότητα και πλέον ορατά αποτελέσματα. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και χρέος. 

Στη συνέντευξη μου σχολίασα την αρνητική και στείρα στάση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που οδήγησε σε αδιέξοδο όταν επιβαλλόταν να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τους πολίτες των νησιών μας. Ως αποτέλεσμα διατηρήθηκε η Μόρια, με τις γνωστές σε όλους άθλιες συνθήκες. Και παρά την ταχύτατη αποσυμφόρηση της Μόριας, λόγω αντιδράσεων δεν μπορέσαμε μέσα στο 2020 να δημιουργήσουμε μια ασφαλή δομή, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Αλλά και μετά τον εμπρησμό, κανείς δεν ξεχνά την αδιαλλαξία της Περιφέρειας τη στιγμή που 10.000 μετανάστες ήταν κυριολεκτικά στο δρόμο και βρεθήκαμε στο ‘παρά 1’ μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.

Η στείρα άρνηση και οι λεονταρισμοί δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα. Αντίθετα κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και τα κάνουν ακόμα μεγαλύτερα και δυσκολότερα.

 Λίγοι αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, την άρνηση του κ. Μουτζούρη να συναντηθεί και να συζητήσει με την Ευρωπαία Επίτροπο, κ. Γιοχανσον, ως κίνηση υπεράσπισης των συμφερόντων των νησιωτών του Αιγαίου την άρνηση του κ. Μουτζούρη να συναντηθεί και να συζητήσει με την Ευρωπαία Επίτροπο, κ. Γιόχανσον. Γιατί δεν συναντήθηκε με την κ. Γιόχανσον o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου; Γιατί δεν εκπροσώπησε τους νησιώτες και δεν μετέφερε τα προβλήματά τους όπως είχε την ευκαιρία να κάνει; 

Ας μην κρυβόμαστε, αυτή η αδιαλλαξία διατηρεί στα νησιά μας δομές, όπως η ΒΙΑΛ ή το Μαυροβούνι. Δομές εντός του αστικού ιστού με κακές συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες. Δομές χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για τους διαμένοντες ή τους ντόπιους κατοίκους. Δομές που πρέπει άμεσα να κλείσουν και να αντικατασταθούν από επαρκείς εγκαταστάσεις. Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από καμία μονταζιέρα τοπικών μέσων, από κανένα αλαλαγμό στα social media, από καμία παράσταση δήθεν αλληλεγγύης. 

Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Είναι μπροστά μας και όσο τα αφήνουμε, θα μεγαλώνουν. Ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και ως βουλευτής Χίου καλώ τον κ. Μουτζούρη σε συνεργασία. Με ειλικρίνεια και γνώμονα το συμφέρον των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου.

Όσο για αυτήν καθ’ αυτήν την εξώδικο διαμαρτυρία, επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου». 

Πηγή: sofokleousin.gr