Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας στη σημερινή (2/7) συνεδρίασή του αποφάσισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δικαιούται με προεδρικό διάταγμα να καθορίσει την χρήση της Αγίας Σοφίας

Ταυτόχρονα, απεφάνθη ότι η πράξη του 1934 (Κεμάλ Ατατούρκ) που μετέτρεπε το τότε τέμενος σε μουσείο ήταν σύμφωνη με το Δίκαιο. Ουσιαστικά δηλαδή, παρέπεμψε την αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές, το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα. Οι δικαστές αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομη η προηγούμενη απόφαση που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, γνωμοδότησαν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.

Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστες ώρες πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Τουρκία, o Αμερικανός ΥΠΕΞ M. Πομπέο κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: sofokleousin.gr