Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις για απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), που είναι απαραίτητο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους αλλοδαπούς.

Η πλατφόρμα λειτουργεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας όπου βρίσκεται αναρτημένη και η Τράπεζα Θεμάτων των εξετάσεων (exetaseis-ithageneia.ypes.gr) της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών. Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πραγματοποιείται με τους κωδικούς του taxisnet.

Οι αιτούντες μπορούν να επιλέξουν σε ποια από τις πόλεις που θα υπάρχουν εξεταστικά κέντρα επιθυμούν να εξεταστούν. Οι πόλεις είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Κομοτηνή και η Τρίπολη. Έχει προβλεφθεί ειδική φόρμα αίτησης για όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες εξεταζόμενων (άνω των 62 ετών, με μαθησιακά προβλήματα ή με παθήσεις και αναπηρίες). Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 18 Απριλίου 2021.

Για την οριστικοποίηση της αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις απαιτείται παράβολο ύψους 150 ευρώ, ενώ απαλλάσσονται όσοι έχουν ενεργή αίτηση πολιτογράφησης (αριθμό Φακέλου σε υπηρεσία Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών). Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλειτουργεί με τις πληροφοριακές βάσεις της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ιθαγένειας για την αυτόματη ταυτοποίηση του αιτούντος.

Υπενθυμίζεται ότι οι γραπτές εξετάσεις, που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με διαδικασίες αντίστοιχες των πανελλαδικών, θα διεξαχθούν την Κυριακή 16 Μαΐου 2021. Σε περίπτωση αποτυχίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επαναλάβουν τις εξετάσεις χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς την επανάληψη της διαδικασίας.

Πηγή: sofokleousin.gr