Η Αλβανία συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς κρουσμάτων κορονοϊού καθώς σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση (21 Ιουνίου) στα τεστ βρέθηκαν θετικοί 71 πολίτες της. Ο αριθμός αυτός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ημερήσια βάση στην γειτονική χώρα με τον πιο υψηλό (82 κρούσματα) να έχει καταγραφεί μόλις πέντε ημέρες πριν.

Σε ότι αφορά στην γεωγραφική εξάπλωση του ιού τα περισσότερα κρούσματα είναι στα Τίρανα (361), το Δυρράχιο (151), τα Σκόδρα (127) και το Ελμπασάν (101). Τις τελευταίες ημέρες ο ιός έκανε την εμφάνιση του και σε άλλες πόλεις όπως το Αργυρόκαστρο (2). Στην άλλη μεγάλη πόλη όπου υπάρχει ομογενειακός πληθυσμός,την Κορυτσά, τα κρούσματα ανέρχονται σε 17.

Οι ραγδαίοι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων στην Αλβανία οδήγησαν την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να προχωρήσει σε σφράγισμα των συνόρων του με την γειτονική χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαυροβούνιο ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία είχε καταφέρει να μηδενίσει τα κρούσματα κορονοϊού από τις 24 Μαΐου.

Ο κόκκινος συναγερμός χτύπησε όταν στην Αλβανία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 700 που ήταν το όριο που είχε θέσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Το σφράγισμα των συνόρων έχει τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και θα είναι σε ισχύ μέχρι να αρθεί με απόφαση από την επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης του Μαυροβουνίου.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αλβανία έχει προκαλέσει ανησυχίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολύ περισσότερο καθώς από σήμερα Δευτέρα ξεκινούν οι διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο των Τιράνων. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα προς την χώρα μας θα υπάρχουν πτήσεις προς Αθήνα και προς Ρόδο.Οι λοιμωξιολόγοι της γειτονικής χώρας πάντως είναι καθησυχαστικοί και θεωρούν την αύξηση αυτή σε λογικά επίπεδα τόσο εξαιτίας την αύξησης των τεστ όσο και της άρσης των περιοριστικών μέτρων. 

Πηγή: sofokleousin.gr