Ενώ η τιμή της χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά, κατέχοντας την πρωτιά σ’ όλη την Ευρώπη, εντείνονται οι ανησυχίες για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει του χειμώνα. Εν μέσω απολιγνιτοποίησης, οι λιγνιτικές μονάδες που διαχρονικά αποτελούν το βασικό στήριγμα του συστήματος, σε δυσχερείς περιόδους  και οριακές καταστάσεις, δεν λειτουργούν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους –κατά άλλους υπολειτουργούν-. 

Συνεπώς προκύπτουν ανησυχίες, σε περίπτωση που η χώρα έρθει αντιμέτωπη με έναν εξαιρετικό δύσκολο, αν το σύστημα δύναται να ανταπεξέλθει , προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι ένα μπλακ άουτ διαρκείας.

Το μείζον αυτό ζήτημα θα αποτελέσει το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, στο υπουργείο Ενέργειας, με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ, της ΡΑΕ, της ΔΕΗ και των λοιπών παραγωγών ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ, πάντως, με επιστολή που είχε αποστείλει στην ΡΑΕ, τον περασμένο μήνα, έκανε τις σχετικές επισημάνσεις-προειδοποιήσεις αναφορικά με την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χειμερινής περιόδου.

Πηγή: sofokleousin.gr