Δεν αποτελεί σημερινή διαπίστωση, αλλά πιστοποιείται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι ανεξέλεγκτη και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη ξέφρενη ανοδική της πορεία. Σήμερα, το ολλανδικό συμβόλαιο TTF, που αποτυπώνει την ευρωπαϊκή τάση, «έπιασε» ιστορικά υψηλά, καθώς το μεσημέρι έφτασε τα 111 ευρώ.

Ξεπέρασε δηλαδή το ανυπέρβλητο, υπό άλλες συνθήκες, φράγμα των 100 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή η τιμή διαμορφώθηκε στα 93 ευρώ, ενώ πριν μια εβδομάδα βρισκόταν στα 77 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει τη ραγδαία άνοδο, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη είναι μάλλον αμήχανη και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στις ενεργειακές τιμές, εν προκειμένω στο φυσικό αέριο. Ολιστικό πλάνο για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης δεν υφίσταται, όπως αποδείχθηκε και στο χθεσινό Eurogroup, παρά μόνο κάποιες προτάσεις, όπως αυτή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε: «βραχυπρόθεσμα θα συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε δύο εβδομάδες στο επίσημο Συμβούλιο, πώς θα αντιμετωπίσουμε την αποθήκευση, ένα στρατηγικό απόθεμα, και θα δούμε τη συνολική σύνθεση της τιμής της αγοράς ηλεκτρικού επειδή, αν οι τιμές του ηλεκτρικού είναι υψηλές, αυτό συμβαίνει εξαιτίας των υψηλών τιμών του αερίου και πρέπει να δούμε τη δυνατότητα να τις αποσυνδέσουμε μέσα στην αγορά, επειδή έχουμε πολύ φθηνότερη ενέργεια όπως η ανανεώσιμη».

Πηγή: sofokleousin.gr