«Η καθολική, ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μέσα από ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα υποστηρίζεται με επιπλέον πόρους, είναι το πρόταγμα της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία», τόνισε ο κ. Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προoδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Regional Growth Conference, που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μετά την εμπειρία της πανδημίας.

«Αυτό όμως που νομίζω προκύπτει ως δίδαγμα είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε, αυτή είναι η λέξη κλειδί. Να επενδύσουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας και να αυξήσουμε τη δυναμικότητά του και να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό και να συγκλίνουμε σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή του με νέους ευρωπαϊκούς πόρους».

Ανέφερε ότι το πολιτικό δίλημμα που τίθεται για την επόμενη ημέρα για την υγεία, είναι εάν θα υπάρξει επένδυση στο δημόσιο σύστημα ή θα επιλεγεί ιδιωτικοποίηση έμμεση ή άμεση, μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στην πανδημία και τη διαχείρισή της ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι δεν έχει γίνει μια ουσιαστική αποτίμηση. «Ακριβώς αυτή η απουσία της αποτίμησης θα μπορούσε να έχει γίνει ιδιαιτέρως μετά το πολύ δραματικό δεύτερο κύμα, ώστε λαμβάνοντας υπ’όψιν προβλήματα και ανεπάρκειες, που είχαν εντοπιστεί να είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα για το τρίτο κύμα».

Ο κ. Ξανθός ωστόσο σημείωσε «ότι συνολικά το σύστημα υγείας άντεξε, έστω και εάν άντεξε οριακά».

Πηγή: sofokleousin.gr