Οι επικαιροποιημένες οδηγίες που έδωσε χθες η Κομισιόν, για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου, άφηναν ανοιχτό «παράθυρο» για πληρωμές με ρούβλια από ευρωπαϊκές χώρες και ενεργειακές εταιρείες, μέσω του μηχανισμού που έχει προτείνει η Μόσχα. Πριν από λίγες ώρες σε μια πλήρη ανατροπή του σκηνικού, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκλεισε το… παράθυρο, δηλώνοντας πως τo άνοιγμα από ευρωπαϊκές εταιρείες λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

«Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ήταν πέρα από τις ενδείξεις που δώσαμε στις χώρες – μέλη για ό,τι επιτρέπεται με βάση το καθεστώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερικ Μάμερ και πρόσθεσε

«οτιδήποτε πέρα από το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank και την πληρωμή σε αυτό τον λογαριασμό και στη συνέχεια την έκδοση ανακοίνωσης που να λέει ότι με αυτό θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή, είναι αντίθετο με τις κυρώσεις».

Πρόκειται ασφαλώς για μια σημαίνουσα ανατροπή εκ μέρους των Βρυξελλών, που έδειχναν πως ήταν διατεθειμένες να χαλαρώσουν την πίεση προς τη Ρωσία και να κηρύξουν ανακωχή στον μεταξύ τους ενεργειακό πόλεμο. Η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αναταραχή και ανησυχία στην αγορά ενέργειας και δη στις τιμές του φυσικού αερίου, που το πρωί είχαν υποχωρήσει αισθητά κάτω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τώρα το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς TΤF κινείται πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την Παρασκευή η Κομισιόν επικαιροποίησε τις οδηγίες για τον μηχανισμό πληρωμής των προμηθειών φυσικού αερίου, οι οποίες είναι εντέχνως… ασαφείς και παρείχαν το περιθώριο στους ενδιαφερόμενους να πληρώσουν σε ρούβλια.  Η νέα διατύπωση της Κομισιόν δεν ανέφερε πως η ΕΕ συναινεί στον μηχανισμό μετατροπής σε ρούβλια, ωστόσο δεν το απαγόρευε ρητά, όπως γινόταν έως τώρα.

Πηγή: sofokleousin.gr