Το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδυνής ψηφοφορίας στη Βουλή για την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην τακτική δικαιοσύνη, προκαλεί αναταραχή σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καθώς προέκυψε διαφοροποίηση τριών βουλευτών τους από την κομματική γραμμή σε μια κορυφαία πολιτική επιλογή

Συγκεκριμένα, από τους 180 βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που συμμετείχαν στην ψηφοφορία -το σύνολο της κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο κομμάτων- οι 177 ψήφισαν υπέρ της παραπομπής Παπαγγελόπουλου, ενώ βρέθηκαν και τρία άκυρα ψηφοδέλτια. Σημειώνεται, ότι στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, καθώς τα άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25  και Ελληνική Λύση) είχαν αποχωρήσει. 

Από τα πρώτα λεπτά της ανακοίνωσης του αποτελέσματος σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ξεκίνησαν συζητήσεις για την ταυτότητα των τριών «ανταρτών», οι οποίοι είπαν «όχι» με εμφατικό τρόπο στα κελεύσματα των κομματικών ηγεσιών.

Στη ΝΔ οι υποψίες στρέφονται σε βουλευτές της καραμανλικής πτέρυγας, που βλέπουν με συμπάθεια τον Δ. Παπαγγελόπουλο και διαφωνούν με την πολιτική διωξή του. 

Τα πράγματα είναι σοβαρότερα στο ΚΙΝΑΛ, αφού πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα εναντίωσης στη θέση της ηγεσίας μέσα σε λίγες μέρες. Είχε προηγηθεί η διαφοροποίηση Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη μέρα είχε συγκληθεί εκτάκτως η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, με την Φώφη Γεννηματά να στέλνει …τελεσίγραφο προς πάσα κατεύθυνση. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε αναφέρει πως η στάση των δύο βουλευτών θόλωσε το στίγμα του κόμματος και «έριξαν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Νερό που είχα νωρίτερα κόψει με τις τοποθετήσεις μου και στους δύο».

«Αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, για να στείλει ευθέως το μήνυμα: «Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη συντεταγμένη λειτουργία μας και την ενιαία στάση όλων στις κοινές μας αποφάσεις. Χρέος δικό μου, επιπλέον εκ του ρόλου μου, είναι η τήρηση των αποφάσεων από όλους μας. Όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας».

Το ερώτημα είναι αν μετά τη χθεσινή εξέλιξη θα αναζητήσει την ταυτότητα των «ανταρτών» από το ΚΙΝΑΛ, ώστε να τους διαγράψει ή αν θα βάλει το θέμα στο «αρχείο», δείχνοντας ως αποκλειστικά υπεύθυνο για τις διαρροές το στρατόπεδο της ΝΔ. 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας ανέφεραν σκωπτικά: «Τα δύο κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα ψήφισαν μόνα τους καθώς απείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση και δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους βουλευτές τους. Δεν θα μπούμε στα ενδοοικογενειακά τους, ας τα λύσουν μόνα τους

Η συνέχεια για Παπαγγελόπουλο 

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η Βουλή θα προχωρήσει στην προβλεπόμενη διαδικασία, για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για να αποστείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας, να αναδειχθούν, δια κληρώσεως τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για για την εκδίκαση της υπόθεσης από  Ειδικό Δικαστήριο.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Πηγή: sofokleousin.gr