Ενισχύονται οι ενδείξεις για ταχεία ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά τις “πληγές” που προκάλεσε η πανδημία. Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης παραγωγής του μεταποιητικού τομέα, ενώ στη Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα +11% τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για  τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις ήταν η μερική άρση περιορισμών στις μετακινήσεις και στη λειτουργία καταστημάτων σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης.

 Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η είδηση ότι ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ σημείωσε τον Απρίλιο ιστορικό ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας  στις 62,9 μονάδες.

Είναι το πιο υψηλό σημείο που έχει φτάσει από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης, το 1997. Είναι επίσης ο 10ος διαδοχικός μήνας που βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε ο δείκτης στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστρία, ενώ στην Ισπανία σημείωσε  υψηλό 21 ετών.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit που καταρτίζει τον δείκτη ΡΜΙ, σημείωσε ότι η μεγάλη αβεβαιότητα είναι πόσο καιρό θα συνεχιστεί η ανοδική τάση.

Στη Γερμανία η άνοδος ήταν μικρότερη. Υπάρχει όμως και ένα καλό νέο για την “ατμομηχανή” της ευρωπαϊκής οικονομίας: Η μεγάλη αύξηση των λιανικών πωλήσεων (+11% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο), που δείχνει ότι η καταναλωτική δαπάνω ανακάμπτει ταχύτατα με την άρση περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας

Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι πωλήσεις ρούχων,παπουτσιών και δερμάτινων ειδών (+ 27,7% σε ετήσια βάση).
Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 42,9% σε ετήσια βάση.

Πηγή: sofokleousin.gr