Με «φόντο» την είδηση πως η κυβέρνηση Μπάιντεν εισηγείται στο Κογκρέσο την πώληση εξοπλιστικού πακέτου προς την Τουρκία, τείνοντας σαφώς χείρα φιλίας προς την Άγκυρα, θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή η συζήτηση και ψηφοφορία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της συμφωνίας με την Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι είναι επωφελής για τη χώρα και ενισχύει τη γεωστρατηγική της θέση και ισχύ. Αυτή την επιχειρηματολογία αναμένεται να ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του ομιλία, έχοντας απέναντι του τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και την είδηση για τη νέα προσέγγιση-μέσω της πώλησης όπλων- που κάνει η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε άμεσα μετά τη διαρροή της εν λόγω είδησης και άσκησε δριμεία κριτική προς τον πρωθυπουργό, δείγμα του τι θα… ακολουθήσει σήμερα στη Βουλή. Η ανακοίνωσε που εξέδωσε ανέφερε τα εξής

«Λίγα 24ωρα πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, η Αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση F16 στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου τύπου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι ΗΠΑ, λοιπόν, καλούν την Ελλάδα να στέλνει όλο και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ενώ πουλάνε αεροσκάφη στην Τουρκία με τα οποία πραγματοποιεί δεκάδες υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, ως “πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος” συγκαλεί αύριο την Εθνική Αντιπροσωπεία προκειμένου να παραχωρήσει στις ΗΠΑ επ’ αόριστον έξι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ περηφανεύεται την εμπλοκή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Ρωσία».

Η νέα προσέγγιση με τις ΗΠΑ και δη με την κυβέρνηση Μπάιντεν, παρά τις αντιρρήσεις που συνεχίζουν να καταγράφονται στην Ουάσιγκτον για τον απείθαρχο και ρωσόφιλο-όπως τον αποκαλούν Ερντογάν- προφανώς είναι εξόχως σημαντική και έρχεται σε μια ιδιάζουσα περίοδο, η οποία διέπεται από γεωπολιτική αστάθεια και νέους συσχετισμούς. 

Ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει νέο πακέτο πώλησης 40 F-16 στην Τουρκία

Εξόχως ενδιαφέρον είναι αυτό που υποστηρίζει η Wall Street Journal, αναφορικά με τις προθέσεις του Λευκού Οίκου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόταση Μπάιντεν αποτελεί «σφυγμομέτρηση» για την αντίδραση του Κογκρέσου, ώστε ακολούθως να προωθήσει την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία…
 

Πηγή: sofokleousin.gr