Με την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 των παρισταμένων, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ ενέκρινε την πρόταση της – προσκείμενης στη Reggeborgh – διοίκησης της εταιρείας, για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ. Μπαίνει έτσι ένα τέλος στη διελκυστίνδα μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ομάδων μεγαλομετόχων και μπορεί να αντιμετωπισθεί το ταμειοκό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η α”Ακτωρ”, που είναι ο βραχίονας του ομίλου στις κατασκευές.

 Η απόφαση είχε άμεσο αντίκτυπο στο χρηματιστήριο,όπου η μετοχή της Ελλάκτωρ “αποειώθηκε” στο +13,8%, με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Η “ομάδα των εφοπλιστών” (Καϋμενάκης- Μπάκος και αδελφοί Καλλιτσάντση) ψήφισαν  κατά της πρότασης, μετά την απόρριψη της πρότασης για αντικατάσταση του ΔΣ. Δήλωσαν όμως ότι αφού η ΓΣ αποφάσισε ΑΜΚ, θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν εγγραφόμενοι και για επιπλέον μετοχές πέραν του ποσοστού που τους αναλογεί.

H αύξηση θα πραγματοποιηθεί με έκδοση 133,9 εκατ. νέων μετοχών, που θα διατεθούν με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, με τιμή διάθεσης 90 λεπτά ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές.

Τα κεφάλαια που θα  θα αντληθούν θα διατεθούν ως εξής:

2. Περίπου 100 εκατ. θα εισφερθούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Άκτωρ

– Τα υπόλοιπα 20,5 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας.

Για τα 100 εκατ. ευρώ που θα διοχετευθούν στην Ακτωρ, διευκρινίζεται ότι τα 55 εκατ. θα διατεθούν για την υποχρεώσεων από δραστηριότητες στην Ελλάδα, ενώ τα 45 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση τηης κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων στο εξωτερικό.

Με άνοδο άνω του 13,44% στα 1,405 ευρώ, αντιδρά η μετοχή της Ελλάκτωρ με τον όγκο να είναι αυξημένος, καθώς ξεπερνά τις 775 χιλ. τεμάχια.

Νωρίτερα η γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία 81,98%, είχε ψηφίσει κατά της ανάκλησης των μελών του διοικητικού συμβουλίου (ποσοστό 66,70%), ενώ υπέρ της ανάκλησης, θέμα που είχε θέσει η Greenhill των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου ψήφισε το 31,76% και λευκό περί το 1,6%.

Σε ομιλία του ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Α. Ξενόφος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την διοίκηση για να μπει ο Όμιλος σε βιώσιμη τροχιά.

Ο κ. Ξενόφος ανέφερε ότι η Ελλάκτωρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς Ομίλους στη χώρα, με παρουσία σε όλους τους τομείς, όπως η κατασκευή, οι παραχωρήσεις αλλά και η ενέργεια.

Όπως είπε, από το σύνολο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τα 100 εκατ ευρώ θα διοχετευθούν στην κατασκευαστική Άκτωρ, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ενδιάμεση χρηματοδότηση του Ομίλου, ύψους 50 εκατ ευρώ.

Για το 2021, σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, αποτελούν η σταθεροποίηση του κλάδου της κατασκευής και η αποκατάσταση της ρευστότητας του.

“Οι αποφάσεις που θα πάρετε σήμερα θα κρίνουν το μέλλον του Ομίλου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ.  

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Greenhill Ιάκωβος Βινιέρης, ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι της εταιρείας (κ.κ. Καϋμενάκης και Μπάκος) σε περίπτωση που εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, τόσο για τα δικαιώματα που τους αναλογούν όσο και στα τυχόν αδιάθετα. 

Πηγή: sofokleousin.gr