Αμερικανός δικαστής συμφώνησε χθες, Τρίτη, να απορρίψει μια προσφυγή εναντίον της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, την οποία είχαν καταθέσει θύματα επιθέσεων από οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν, με τον όρο ότι οι πλευρές θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για να συνεχισθεί η προσφυγή στην Τουρκία.

Μετά την κίνηση αυτή, οι μετοχές της τράπεζας σημείωναν σήμερα στις 13:21 (ώρα Ελλάδας) άνοδο 9,9%.

Μια χωριστή δίκη σε βάρος της Halkbank, στην οποία η τουρκική κρατική τράπεζα κατηγορείται ότι βοήθησε το Ιράν να διαφύγει από τις αμερικανικές κυρώσεις, βρίσκεται στο κέντρο μιας μείζονος διένεξης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Εφετείο έχει αποφασίσει αναστολή των διαδικασιών στην υπόθεση όσο εκκρεμεί μια επανεξέταση της έφεσης που έχει υποβάλει η τράπεζα.

Η αμερικανίδα περιφερειακή δικαστής Ντενίζ Κοτ συμφώνησε να απορρίψει την προσφυγή 876 εναγόντων κατά της Halkbank, οι οποίοι ήταν θύματα ή σχετίζονταν με θύματα «μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο εξωτερικό που διαπράχθηκε από μια οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν».

Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα της Halkbank να απορριφθεί η υπόθεση, αποφαινόμενο πως θα μπορούσε να εξετασθεί από δικαστήριο στην Τουρκία.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή στις πλευρές να καταθέσουν μέχρι τις 2 Μαρτίου μια συμφωνία ότι η υπόθεση θα εξετασθεί δικαστικά στην Τουρκία.

«Η απόρριψη εξαρτάται από τη συμφωνία της Halkbank να υποβληθεί στη δικαιοδοσία των τουρκικών δικαστηρίων και να παραιτηθεί από οποιαδήποτε παραγραφή μπορεί να έχει προκύψει αφότου κατατέθηκε αυτή η προσφυγή», ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Η Halkbank ανέφερε σε δήλωσή της, στην οποία αναφέρεται στην απόρριψη της δεύτερης υπόθεσης, ότι έχει επίσης καταθέσει προσφυγή και στην κύρια υπόθεση.

Η ποινική υπόθεση σε βάρος της τράπεζας βρίσκεται «σε αναμονή», καθώς εκκρεμεί μια προσφυγή για την απόρριψη της υπόθεσης με βάση τον Νόμο περί Ξένης Κυρίαρχης Ασυλίας, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Στην κύρια υπόθεση κατά της Halkbank, αμερικανοί εισαγγελείς κατηγορούν την τουρκική κρατική τράπεζα ότι χρησιμοποίησε παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και εταιρείες βιτρίνα στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να διαφύγει κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη και να καταστήσει δυνατή την αγορά χρυσού με έσοδα από πετρέλαιο και αέριο, καθώς και να διευκολύνει πλασματικές αγορές τροφίμων και φαρμάκων.

Η Halkbank υποστηρίζει πως είναι αθώα των κατηγοριών για τραπεζική απάτη, ξέπλυμα χρημάτων και συνομωσία, οι οποίες απαγγέλθηκαν το 2019.

Πηγή: sofokleousin.gr