Ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση 12 μαχητικών αεροσκαφών F-15 της USAFE και του προσωπικού υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε, η μεταστάθμευση διεξάγεται με σκοπό την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας και της USAFE υπό την επωνυμία «Early Bird».

Η συνεκπαίδευση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 21 Μαΐου, παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση «Astral Knight 21» που εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Defender Europe 21» και εκτελείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, στην «Early Bird» η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη F – 16, Mirage 2000, F – 4 και με αεροσκάφη αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.

Κατά την διάρκεια της «Early Bird» έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και προστασίας – προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα.

Η συνεκπαίδευση αναμένεται να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των δύο χωρών στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Πηγή: sofokleousin.gr