Συνεχίζονται οι επαφές της Alpha Bank με ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της στρατηγικής της τράπεζας για την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε επίπεδα κάτω του 10%. Παράλληλα, αναλύθηκαν οι προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας του ομίλου, η οποία και ενισχύεται σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του Project Galaxy λόγω της μείωσης των ζημιών από προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν διαχειριστές από περισσότερα από 20 ξένα μεγάλα χαρτοφυλάκια, όπως Robeco, Jo Hambro, Algebris , NN Investments, Moore Capital, State Street κ.ά.

Στη διάρκεια των παρουσιάσεων, το ενδιαφέρον σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας επικεντρώθηκε στη στρατηγική της τράπεζας να μειώσει περαιτέρω τα NPEs μετά το Project Galaxy, διατηρώντας υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας – περί του 17% – χωρίς να χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης επικεντρώθηκε, στο καινούργιο πλάνο μείωσης NPEs που καταθέτει η Alpha Bank στις εποπτικές αρχές τέλος Απριλίου, με νέες συναλλαγές NPEs και περαιτέρω χρήση του Ηρακλή 2.

Έμφαση δόθηκε και στις προοπτικές κερδοφορίας της Alpha Bank, καθώς με τη μείωση των προβλέψεων, τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους μετά την πώληση της CEPAL και την «απελευθέρωση» από τα έξοδα λειτουργίας της πλατφόρμας διαχείρισης NPEs αλλά και με την ενίσχυση των εσόδων λόγω της αυξητικής τάσης των χορηγήσεων, ιδίως στον επιχειρηματικό τομέα, ο αρχικός στόχος περί απόδοσης κεφαλαίων περί του 9% ήτοι κέρδη 500 εκατ. ετησίως, δύναται να ενισχυθεί περαιτέρω και να ξεπεράσει το 10% μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Όπως επισημαίνεται, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή της τράπεζας είναι έκδηλο, καθώς η τιμή της μετοχής μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έτους 2020 στις 23 Μαρτίου και την ανακοίνωση των νέων συναλλαγών (Cosmos, Orbit και Sky) έχει ενισχυθεί κατά 20%, από τα 0,90 ευρώ στα 1,08 ευρώ, ενώ οι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή προχώρησαν σε σειρά αναβαθμίσεων και συστάσεων για αγορά (JP Morgan 1,40 ευρώ, Wood 1,50 ευρώ, Axia 2,40 ευρώ ).

Ενδεικτικός του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Alpha Bank, σύμφωνα με συγκεντρικά στοιχεία, είναι ο τζίρος που κάνει η μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο. Από την Τρίτη (Δευτέρα ήταν αργία λόγω του Πάσχα των Καθολικών) έως την Πέμπτη, ο όγκος συναλλαγών της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ ανήλθε σε 45 εκατ. ευρώ (43,5 εκατ. μετοχές) επί συνολικού τζίρου 297 εκατ. ευρώ του ΧΑ για αυτές τις 3 ημέρες. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ συναλλαγών τα 15 ευρώ αφορούσαν την Alpha Bank, ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης για τη μετοχή.

Πηγή: sofokleousin.gr