Ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η επέλαση του πολικού χειμώνα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της πανδημίας, αποτελώντας έναν ακόμη “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση, που βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων και επιλογών για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Οι καιρικές συνθήκες οδηγούν εκ των πραγμάτων σε αυστηρότερη τήρηση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού, με αποτέλεσμα να υπάρξει κάποια μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων τις δύο επόμενες εβδομάδες.

Ομως τα “μαθηματικά” της πανδημίας δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και αισιοδοξία, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία παραμένει υψηλός, ενώ αυξάνεται έστω και με χαμηλούς ρυθμούς ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Εισηγήσεις για παράταση

Η Αθήνα, η Εύβοια και η Αχαΐα παραμένουν στο κόκκινο και βιώνουν αυστηρούς περιορισμούς στην καθημερινότητα σε μία προσπάθεια να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν συνέχιση του lockdown  με “προσαρμογή” των ισχυόντων περιορισμών στα κατά τόπους νέα δεδομένα, προκειμένου να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικοί.

Ενώ λοιπόν η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών που βρίσκονται σε lockdown δεν βελτιώνεται, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρξουν αποτελέσματα, στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων και μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Οι επιστήμονες έχουν τονίσει επανειλημμένα τα τελευταία 24ωρα πως τα δείγματα τόσο από τα κρούσματα, όσο και από τα λύματα αλλά και την επιβάρυνση του ΕΣΥ, συνηγορούν σε παράταση.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, μετά τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, όπου θα αξιολογηθούν τα νέα στοιχεία και θα διατυπωθούν προτάσεις για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία και τις ενδείξεις για την εξέλιξη της πανδημίας, θεωρείται πολύ πιθανή η παράταση του lockdown  για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν «με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας», εάν υπάρξει σχετική εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να αποφασίσει συνέχιση του lockdown.

Διαβεβαιώνουν πάντως ότι θα επιδιχθεί «κάποια ευελιξία στα περιοριστικά μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη την κόπωση των πολιτών όσο και τις επιπτώσεις στην οικονομία».

Πηγή: sofokleousin.gr