Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που ενεπλάκη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι άλλοι 105 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε γύρω από την πόλη στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, στον βορρά, όπου οι εχθροπραξίες δεν σταματούν να μαίνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η συμμαχία υποστηρίζει τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και προσπαθούν να απωθήσουν τους Χούθι. Οι σιίτες αντάρτες έχουν εξαπολύσει από τον Φεβρουάριο έφοδο για να κυριεύσουν την πόλη και την ομώνυμη επαρχία Μαρίμπ, την τελευταία εκτός του ελέγχου τους στον βορρά της εμπόλεμης χώρας.

Εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, η συμμαχία υπό το Ριάντ ανακοινώνει καθημερινά δεκάδες ως εκατοντάδες θανάτους στις τάξεις των ανταρτών στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύει· ωστόσο, οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι Χούθι δεν δημοσιοποιούν παρά σπάνια στοιχεία για τις απώλειές τους.

«Διεξαγάγαμε 26 επιχειρήσεις στις οποίες (…) καταστράφηκαν 13 στρατιωτικά οχήματα και σκοτώθηκαν 105 τρομοκράτες» τις τελευταίες 24 ώρες γύρω από τη Μαρίμπ, ανέφερε η συμμαχία σε ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στους σιίτες αντάρτες, που πρόσκεινται στο Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή.

Με βάση τις ανακοινώσεις της συμμαχίας, σχεδόν 2.000 αντάρτες έχουν σκοτωθεί στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των τελευταίων εβδομάδων στη Μαρίμπ.

Παρά τις βαριές απώλειές τους όμως, οι Χούθι συνεχίζουν την προέλασή τους.

Από την πλευρά των ανταρτών, ένας από τους ηγέτες τους, ο Μοχάμεντ Νάσερ αλ Ατίφι, διαβεβαίωσε τη λιβανέζικη εφημερίδα Αλ Άχμπαρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που της παραχώρησε και δημοσιεύθηκε χθες ότι η πόλη είναι «σχεδόν περικυκλωμένη» από τους Χούθι και η κατάληψή της είναι απλά «ζήτημα χρόνου».

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, η Υεμένη έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια στη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr