Ένα γεωπολιτικό μέτωπο ανοίγεται ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο οικονομικός-ενεργειακός πόλεμος μεταξύ των δύο παγκόσμιων πόλων. Η Φινλανδία, κινείται ολοταχώς προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θα μεταβάλει άρδην τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και θα εκτοξεύσει στα ύψη τη γεωπολιτική όξυνση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση.

Η Φινλανδία, εμφορούμενη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και το έντονο συγκρουσιακό παρελθόν με τη Ρωσία, προχωρά σε μια γεωστρατηγική στροφή ιστορικών διαστάσεων. Το Ελσίνκι είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει τη γεωπολιτική και στρατιωτική ουδετερότητα και να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Σκοπεύει να το πράξει, μάλιστα, υπό τις ρωσικές απειλές, οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, όσο «φουντώνουν» οι πληροφορίες από το Ελσίνκι, για υποβολή ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, η ηγεσία της χώρας, τάχθηκε ανοιχτά και αναφανδόν υπέρ της εισχώρησης στη Βορειοτλαντική Συμμαχία. Με κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε  και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν σημείωσαν τα εξής: «Στη διάρκεια αυτής της άνοιξης, έλαβε χώρα μια σημαντική συζήτηση για την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Χρειάστηκε χρόνος για να αφήσουμε το Κοινοβούλιο και ολόκληρη την κοινωνία να διαμορφώσουν τη θέση τους επί του θέματος. Χρειάστηκε χρόνος για στενές διεθνείς επαφές με το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του, καθώς και με τη Σουηδία. Θέλαμε να δώσουμε στη συζήτηση τον χώρο που χρειαζόταν.
Τώρα που πλησιάζει η στιγμή της λήψης αποφάσεων, δηλώνουμε τις ισότιμες απόψεις μας και προς ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, ο οποίος επισήμανε «η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης. Η Φινλανδία είναι περιφερειακός πάροχος ασφάλειας και θα ενδυνάμωνε επιπλέον το ΝΑΤΟ ως μελλοντικός σύμμαχος».

Στο δρόμο του ΝΑΤΟ και η Σουηδία

Το ζήτημα της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τίθεται επίσης πειστικά και στη Σουηδία, όπου η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, συνεπικουρούμενοι από τα εγχώρια ΜΜΕ, συζητούν γι’ αυτό το ενδεχόμενο, με μεγαλύτερη «ζέση» από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα, μάλιστα, με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Expressen, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης θα διεξαχθεί την Κυριακή, θα αποφασιστεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στόλτενμπεργκ: Γρήγορη η διαδικασία προσχώρησης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».

Πηγή: sofokleousin.gr