Μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis, η συνοδεία του και τα πολεμικά που το ακολουθούν φέρονται να άλλαξαν πορεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και όπως μετέδωσε το Mega, το ερευνητικό σκάφος έχει μπει πιο βαθιά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο παρατηρείται αλλαγή πορείας του Oruc Reis το οποίο φαίνεται να κινείται ανατολικά. Μάλιστα, πλέον τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαντούν από τον ασύρματο στις ελληνικές φρεγάτες, λέγοντας πως «είμαστε μέσα σε τουρκική ΑΟΖ». Πάντως, η ελληνική πλευρά τονίζει πως το Oruc Reis δεν κάνει ουσιαστικές έρευνες, εξαιτίας της παρουσίας πολλών πλοίων στην περιοχή.

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο κι από αέρος

Έντονη ήταν και σήμερα η παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Παράλληλα με τις συνεχείς προκλήσεις από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώθηκαν νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, 13 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 3 εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.

Από τις 45 παραβιάσεις οι 35 έγιναν από τουρκικά κατασκοπευτικά CN 235 που πέταξαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν επίσης και σε 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Πηγή: sofokleousin.gr