Αλλα δύο πλοία μεταφοράς  υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG) πρόσθεσε στο δυναμικό του ο όμιλος Μαρινάκη, ο οποίος συνεχίζει παράλληλα τις επενδύσεις του σε containerships, έχοντας υπό ναυπήγηση σε κορεάτικα ναυπηγεία 6 πλοία

Αξιοποιώντας τα κεφάλαια (150 εκατ. ευρώ) που άντλησε πρόσφατα από την ελληνική χρηματαγορά με έκδοση ομολογιών 5ετούς διάρκειας, η εταιρεία CPLP Shipping Holdings ολοκλήρωσε την εξαγορά δύο “μονοκάραβων” ναυτιλιακών εταιρειών. Πρόκειται για τις «Poseidon Gas Carrier» και «Maximus Gas Carrier», οι οποίες ανήκαν μέχρι τώρα στην «CGC Operating Corp.».

Οι δύο εταιρείες κατέχουν με συμβάσεις leasing τα πλοία «Attalos» και «Asklipios», τα οποία είναι ναυλωμένα με μακροχρόνιες συμβάσεις σε μεγάλους διεθνείς ομίλους των κλάδων υδρογονανθράκων και ενέργειας.

Μεγάλα ναυπηγικά projects

Το ενδιαφέρον για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξάνεται συνεχώς, καθώς προβλέπεται ότι ο τομέας αυτός θα αναπτύσσεται ταχύτατα τα επόμενα χρόνια με τη σταδιακή μείωση της χρήσης άνθρακα και αργού πετρελαίου από φυσικό αέριο.

Το Κατάρ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως, έχει στα σκαριά πρόγραμμα ναυπήγησης 100(!) κολοσσιαίων πλοίων αυτού του τύπου. Εχει υπογράψει προσύμφωνα με κορεατικά και κινεζικά ναυπηγεία και θα παραχωρήσει τα συμβόλαια σε διεθνείς εφοπλιστές μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών. Τα πλοία θα έχουν 25ετή ναυλοσύμφωνα με την κρατική Qatar Energy (πρώην Qatar Petroleum).

Ενδιαφέρον για συνεργασία με το Κατάρ εκδηλώνεται από πολλούς Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι ελέγχουν ήδη το 15,6% του συνολικού παγκόσμιου τονάζ στα υγραεριοφόρα.

Πηγή: sofokleousin.gr