Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επισκέπτεται την Αλγερία, σύμμαχο κλειδί της Μόσχας και εξαγωγέα φυσικού αερίου, προς την οποία στρέφονται οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας την μείωση της εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα με τον αλγερινό ομόλογό του Ραμτάν Λαμάμρα πριν γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 18 Απριλίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμπντελματζίντ Τεμπούν και συζήτησαν «τον συντονισμό στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+», καθώς και «την κατάσταση στην Ουκρανία», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μεγάλος εξαγωγέας φυσικού αερίου, η Αλγερία προμηθεύει το 11% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, έναντι 47% για την Ρωσία.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν την μείωση της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν στραφεί προς την Αλγερία, σύμμαχο της Μόσχας. Ομως, το Αλγέρι δεν διαθέτει παρά πολύ περιορισμένη δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών.

Φροντίζοντας να μην εναντιωθεί στην Μόσχα, η Αλγερία επαναλαμβάνει ότι οι δυνατότητές της για αύξηση των εξαγωγών προς την Ευρώπη είναι πολύ περιορισμένες για να υποκαταστήσουν την τροφοδοσία με ρωσικό αέριο.

Η επίσκεψη του Λαβρόφ συμπίπτει με την 60ή επέτειο από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Αλγέρι και την Μόσχα.

Πηγή: sofokleousin.gr