Απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει σε αγωγή κατά της Κομισιόν για μη εφαρμογή του κανονισμού αιρεσιμότητας έδωσε πριν από λίγο ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ. Με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο κ. Μαμέρ ανέφερε ότι:

«H Eυρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον κανονισμό αιρεσιμότητας. Επαναλαμβάνουμε ότι η Επιτροπή εφαρμόζει ήδη τον κανονισμό:

*Έχουν συνταχθεί κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του.

*Η παρακολούθηση πιθανών περιπτώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη

*και η Επιτροπή ετοιμάζεται να στείλει επιστολές στα σχετικά κράτη μέλη όπου χρειάζεται».

Νωρίτερα, η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλε σήμερα αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μη εφαρμογή του Κανονισμού Αιρεσιμότητας στο Δικαστήριο της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Νταβίντ Σασσόλι.

Ο κανονισμός, ο οποίος εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, επιτρέπει στην ΕΕ να αναστείλει τις πληρωμές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προς τα κράτη μέλη στα οποία απειλείται το κράτος δικαίου. «Η Επιτροπή απέφυγε να το χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής», αναφέρει η ανακοίνωση του Κοινοβουλίου και προσθέτει ότι «ως εκ τούτου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε προτείνει τη λήψη νομικών μέτρων».

«Όπως ζητήθηκε σε κοινοβουλευτικά ψηφίσματα, η νομική μας υπηρεσία άσκησε προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μη εφαρμογή του Κανονισμού Αιρεσιμότητας στο Δικαστήριο της ΕΕ σήμερα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί σε όσα δήλωσε η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία μας συζήτηση στην Ολομέλεια για αυτό το θέμα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις» κατέληξε ο κ. Σασόλι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr