Νέα επίθεση κατά της Αθήνας εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα «δεν έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, οι οποίες γίνονται 15 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της ενδοχώρας, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, οι έρευνες του Oruc Reis θα γίνουν «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Είναι απαράδεκτο (σ.σ. η Ελλάδα) να εναντιώνεται στην Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί 15 χιλιόμετρα από την τουρκική ενδοχώρα», ανέφερε η Άγκυρα και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Αθήνας ως «αβάσιμους και μακριά από το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι «μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Αθήνας βασίζονται στον Χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι «νομικά άκυρος», επικαλούμενη τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκής Ένωση.

«Όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελόριζο δημιουργεί θαλάσσια ζώνη 40 χιλιάδων τ.χλμ. είναι ασύμβατο με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων. Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά πως οι απαιτήσεις της είναι μαξιμαλιστικές. Αναμένουμε να αποσύρει αυτές τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, να τερματίσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που ανεβάζουν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να επιστρέψει σε έναν ειλικρινή διάλογο», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: sofokleousin.gr