Η ισχύς του lockdown έληξε σήμερα στο Μπρίσμπεϊν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας. Η λήξη της απαγόρευσης των μετακινήσεων έγινε εγκαίρως για τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών, καθώς ο εντοπισμός ενός μόλις νέου κρούσματος τοπικής μετάδοσης της COVID-19 στο Κουίνσλαντ καθησύχασε τους φόβους, για ένα ευρύτερο ξέσπασμα των κρουσμάτων.

Τόσο βίντεο, όσο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανθρώπους να φορούν μάσκες κατά την είσοδό τους σε καφετέριες και εστιατόρια για το μεσημεριανό γεύμα ή για μία μπύρα στα μπαρ του Μπρίσμπεϊν, μετά την άρση του lockdown σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Αναστάζια Παλασέι είχε νωρίτερα δηλώσει πως η τριήμερη απαγόρευση των μετακινήσεων στο Μπρίσμπεϊν τερματίζεται από σήμερα το μεσημέρι, αλλά οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, ενώ θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Αναμένουμε ένα πολύ καλό Πάσχα», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, η Παλασέι επέστησε την προσοχή όλων, καθώς η αναφερόμενη πολιτεία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους εσωτερικούς ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, αλλά και για τις επικείμενες σχολικές διακοπές, λέγοντας ότι «ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί».

«Ζητώ από τους κατοίκους του Κουίνσλαντ για τις επόμενες δύο εβδομάδες να κάνουμε όλοι το σωστό. Αν το πράξουμε, θα το ξεπεράσουμε μαζί», δήλωσε η Παλασέι στη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι επέβαλαν το lockdown στους περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους του Μπρίσμπεϊν την Τρίτη, καθώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση δύο νέων συρροών της COVID-19 με 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένης και μιας νέας μόλυνσης, που μεταδόθηκε τοπικά.

Ο μεγάλος αριθμός των διαγνωστικών τεστ, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, κατέστησε δυνατή τη χαλάρωση των περιορισμών, όπως δήλωσε η Παλασέι.

Ωστόσο, στο πλαίσιο εφαρμογής ευρύτερων μέτρων, οι συγκεντρώσεις ανθρώπων στα σπίτια σε όλη την πολιτεία θα περιοριστούν στα 30 άτομα, οι χοροί σε δημόσιους χώρους απαγορεύονται, ενώ στις επιχειρήσεις θα πρέπει να να υπάρχει ένα άτομο ανά δύο τετραγωνικά μέτρα.

Το ξέσπασμα των κρουσμάτων στο Κουίνσλαντ ξεπέρασε τα πολιτειακά σύνορα, με τον εντοπισμό ενός περιστατικού μόλυνσης στη γειτονική Νέα Νότια Ουαλία, με αποτέλεσμανα ακυρωθεί το δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ Bluesfest στην παραλιακή τουριστική πόλη Μπάιρον Μπέι και να επιβληθούν και πάλι περιοριστικά μέτρα σε τέσσερις περιοχές στα βόρεια της πολιτείας.

Η Νέα Νότια Ουαλία, με πρωτεύουσα το Σίνδεϊ, δεν ανέφερε σήμερα νέα περιστατικά μόλυνσης.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Νέα Νότια Ουαλία είναι ικανή να αντιμετωπίσει το φόβο που έχει προκληθεί», δήλωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Η Αυστραλία έχει σε μεγάλο βαθμό περιορίσει τη μετάδοση της COVID-19 μέσω κλεισίματος των συνόρων, εφαρμογής μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και χρήσης συστημάτων ταχύτατης ιχνηλάτησης.

Η χώρα έχει αναφέρει περίπου 22.000 περιστατικά τοπικής μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων και 909 θανάτων, από την έναρξη της πανδημίας, αρκετά λιγότερα από την πλειονότητα άλλων οικονομικά αναπτυγμένων χωρών.

Ωστόσο μερικοί ειδικοί στο χώρο της υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι μία αργή προώθηση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο νέων ξεσπασμάτων των περιστατικών μόλυνσης.

Περίπου 670.000 δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί από τα τέλη Μαρτίου, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τον αρχικό στόχο των τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων, που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Πηγή: sofokleousin.gr