Οι δύο μεγαλύτερες πολιτείες της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα μικρές μειώσεις στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων COVID-19, με τις αρχές να επισημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστούν ημέρες πριν τα αυστηρά μέτρα lockdown καταφέρουν να ανακόψουν την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα.

Στην πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, το Σίδνεϊ, και σε ολόκληρη την πολιτεία της Βικτόριας –που μαζί φιλοξενούν σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των 25 εκατ. κατοίκων της χώρας— οι πολίτες είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό ύστερα από την έξαρση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ, κατέγραψε 105 νέα κρούσματα χθες, συγκριτικά με 111 μία ημέρα νωρίτερα, ενώ η Βικτόρια κατέγραψε 16 νέα κρούσματα από 19.

Η Νέα Νότια Ουαλία κατέγραψε επίσης έναν ακόμα θάνατο λόγω του ιού, ανεβάζοντας σε τέσσερις τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της χρονιάς και σε 914 τον πανεθνικό απολογισμό από την έναρξη της πανδημίας.

“Με τη συνεργασία θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυτούς τους αριθμούς να μειώνονται και θα στρέψουμε όλους τους πόρους και τις προσπάθειές μας στο να επιτευχθεί αυτό”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιτρέψουμε σε οικογένειες και κυρίως σε επιχειρήσεις να ανακάμψουν το συντομότερο δυνατόν και γι’ αυτό τον λόγο δίνουμε τα πάντα σε αυτό στις επόμενες δύο εβδομάδες”.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Μπερετζίκλιαν αυστηροποίησε τους περιορισμούς στην πόλη των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές είναι ο αριθμός των ανθρώπων που κυκλοφορούσαν στην κοινότητα πριν διαγνωστούν θετικοί, που σήμερα ανήλθε σε 27, περίπου στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες. Η Μπερετζίκλιαν δήλωσε πως φαίνεται μάλλον απίθανο ο αριθμός αυτός να πλησιάσει στον στόχο για σχεδόν μηδενικά περιστατικά έως τις 30 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία προγραμματίζεται να αρθούν οι περιορισμοί.

Η γειτονική πολιτεία της Βικτόριας, με 7 εκατ. κατοίκους να βρίσκονται σε lockdown πέντε ημερών που αναμένεται να λήξει την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι και τα 16 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν εκεί συνδέονται με ήδη γνωστές αλυσίδες μετάδοσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr