Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προειδοποίησε σήμερα τους κατοίκους των ανατολικών ακτών να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος, καθώς η χώρα, μια από τις βασικές παραγωγούς άνθρακα και αερίου, βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Αυστραλίας προειδοποίησε ότι οι πολιτείες Κουίνσλαντ και Νέα Νότια Ουαλία, που έχουν συνολικά περισσότερους από 13 εκατομμύρια κατοίκους, θα πρέπει να αναμένουν ελλείψεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Άντονι Αλμπανέζι επέρριψε την ευθύνη για την ενεργειακή κρίση στην προηγούμενη κυβέρνηση των συντηρητικών που ήταν στην εξουσία επί σχεδόν δέκα χρόνια.

«Αισθανόμαστε σήμερα τις επιπτώσεις της αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μια ενεργειακή πολιτική», δήλωσε ο Αλμπανέζι σε δημοσιογράφους από το Μπρίσμπεϊν.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «όλα είναι στο τραπέζι», με την κεντροαριστερά κυβέρνησή του να εξετάζει τρόπους να απαλύνει την κρίση.

Η εθνική ρυθμιστική αρχή προσπάθησε σήμερα να διαπραγματευτεί με τους παραγωγούς, αλλά η επιβολή πλαφόν στα 300 αυστραλιανά δολάρια ανά μεγαβατώρα (200 ευρώ) απέτρεψε πολλούς από αυτούς να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας.

Εξάλλου η ρυθμιστική αρχή προσπάθησε να αναγκάσει τις εταιρείες να παράξουν περισσότερη ενέργεια χθες Δευτέρα προκειμένου αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος στο Κουίνσλαντ.

Η Αυστραλία είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών αερίου και άνθρακα, αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της στις ανατολικές ακτές είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλαβών ή εργασιών συντήρησης.

Παράλληλα ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξήσει τη ζήτηση για εξαγωγές αυστραλιανού αερίου, απορροφώντας οποιοδήποτε πλεόνασμα θα μπορούσε να περιορίσει τις ελλείψεις στην εσωτερική αγορά.

Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από ένα κύμα ψύχους που πλήττει τις ανατολικές ακτές, γεγονός που ώθησε τους παραγωγούς ενέργειας να ζητήσουν από τα νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος.

Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Μπόουεν δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι θα αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες βλάβες. Ωστόσο προειδοποίησε τους Αυστραλούς ότι θα πρέπει «να αναμένουν έναν επεισοδιακό χειμώνα».

Διάφοροι παράγοντες, κυρίως οι χαμηλές θερμοκρασίες, βλάβες σε σταθμούς παραγωγής, γεωπολιτικές πιέσεις και οι πλημμύρες ρεκόρ στις ανατολικές ακτές ενδέχεται να συνδυαστούν και να οδηγήσουν σε κρίση.

Πέρυσι το 71% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας προερχόταν από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr