Λίγες μέρες μετά το αποτέλεσμα της ιστορικής δίκης της Χ.Α. και των κυβερνητικών κατηγοριών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλά στην «Εφ. Συν.» και τον Δημήτρη Τερζή για το ναζιστικό μόρφωμα και την τακτική που ακολουθεί η Ν.Δ.

Ειδικότερα για την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής σημειώνει:

«Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί τιμή και ενίσχυση για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, είναι μια μεγάλη αναγνώριση του ίδιου του αντιφασιστικού κινήματος, που είχε ως εμβληματική μορφή τη Μάγδα Φύσσα, σε όλη τη διάρκεια της δίκης. Το κυριότερο όμως νομίζω ότι είναι μια πολύ σοβαρή παρακαταθήκη για την κοινωνία μας και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, μέσα σε έναν κόσμο που περιδινίζεται στις πολλαπλές κρίσεις και καθώς τα φαινόμενα που επωάζουν το αυγό του φιδιού, μέσω της ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης διεθνώς, αυξάνονται. Στο παρελθόν, σε διάφορες φάσεις στη μεταπολίτευση, ζήσαμε βίαιες φασιστικές συμπεριφορές και γνωρίζαμε ότι υπήρχαν θύλακες, τόσο μέσα στους μηχανισμούς του βαθέως κράτους, όσο και «λάθρα διαβιούντες» στα κόμματα της εξουσίας, της δεξιάς πολυκατοικίας, όταν δεν είχαν αυτόνομη εκλογική πελατεία.

Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, επιβάλλεται εγρήγορση απέναντι στο ρατσισμό και τον εκφασισμό της καθημερινότητας. Χρειάζεται ενθάρρυνση στις κοινωνικές αντιστάσεις που απονομιμοποιούν το ρατσισμό και το φασισμό και βέβαια είναι υποχρεωμένη η ηγεσία της ΝΔ να εκκαθαρίσει τις πολιτικές και τα στοιχεία που μαρτυρούν μια ανομολόγητη συμπόρευση, έστω και περιπτωσιολογικά, με τις ιδέες ή με τον εγκωμιασμό τέτοιων πρακτικών. Το λέω ευθέως, «η στρατηγική των δυο άκρων» η οποία επανέρχεται ανά τακτά διαστήματα από τις ηγεσίες της ΝΔ, είναι εκτροφείο για αυτές τις ακροδεξιές και φιλοφασιστικές συμπεριφορές».

Ειδικότερα ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ λέει:

«Σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζουμε, τη θέση και τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, ιδιαίτερα βέβαια της Αριστεράς εντός και εκτός κοινοβουλίου, που λειτούργησαν, από ένα σημείο και υστέρα, αποφασιστικά και ασφυκτικά, στο να υπάρξει η καταδίκη της ΧΑ, ως εγκληματικής οργάνωσης. Θεωρώ επίσης συμβολή την ουσιαστική σύμπτωση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων στη στρατηγική για να τεθεί η ηγεσία της ΧΑ απέναντι στους φυσικούς της δικαστές, για τις πράξεις και την ενθάρρυνση των πράξεων της εγκληματικής οργάνωσης. Επιλογή που έβαλε τέλος αφενός στην επιστημονική συζήτηση για να υπάρξει άρθρο απαγόρευσης στο σύνταγμα, θέμα που δεν ετέθη στις δυο φάσεις της αναθεώρησης από καμία πολιτική δύναμη, αλλά κυρίως επιλογή που έβαλε τέλος, έστω και για ιδιοτελείς πολιτικά λογούς στο «χάιδεμα» και την αξιοποίηση της ΧΑ «στο πεδίο» από τη ΝΔ. Πολιτική, η οποία ήταν εμφανέστατη και ξετυλίχθηκε ενώπιον μας από το 2011 μέχρι τον Σεπτέμβρη του ‘13, μέσω της κομβικής παρουσίας του κ. Μπαλτάκου ως γέφυρας και βεβαίως μέσα από την αποσιώπηση που υπήρξε από την τότε κυβέρνηση, στις πολλές καταγγελίες που είχαμε κάνει μέσα στη Βουλή, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, για τις δεκάδες εγκληματικές ενέργειες που είχαν ως επίκεντρο και στελέχη της ΧΑ στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο στο διάστημα 2012-13.

Απαντάω έτσι ψύχραιμα λοιπόν και πολιτικά στην άθλια συκοφαντική στρατηγική της ψευδολογίας, με την οποία προσπάθησε η ηγεσία της ΝΔ, δια του κ. Πέτσα, να επιρρίψει απολύτως αίολες και ανιστόρητες ευθύνες για δήθεν «συμπόρευση» στο ΣΥΡΙΖΑ, την κρίσιμη δεκαετία της κρίσης. Δεν είναι τυχαία η πολιτική αθλιότητα που επιχειρήθηκε, μέσω και ορισμένων εξαιρετικά προθύμων και χειραγωγημένων συγκεκριμένων Μέσων και δημοσιογράφων, να περάσει στην κοινή γνώμη, σε βάρος προφανώς της κοινής δημοκρατικής αισιοδοξίας που υπήρξε, με την καταδίκη της ΧΑ. Θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία της κρίσης, να αναθεωρήσουν τις τραγικές ευθύνες των ηγεσιών των κομμάτων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, να αμαυρώσουν περήφανες στιγμές του πλειοψηφικού δημοκρατικού και αριστερού κινήματος, που αντιστάθηκε και έδωσε διέξοδο, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, για τη χώρα.

Όσες «Ομάδες Ψεύδους», όσες διαδικτυακές αθλιότητες, όσες επιχορηγήσεις σε συγκεκριμένα Μέσα και αν χρησιμοποιήσουν, δε θα μπορέσουν να ξαναγράψουν αυτή την πρόσφατη ιστορία μας, ούτε να παραγράψουν τις δικές τους ιστορικές ευθύνες, που προφανώς αφορούν και στην εμφάνιση του πολιτικού φαινομένου της ΧΑ, με εκλογικό ακροατήριο σε πολλαπλές εκλογικές δοκιμασίες. Υπηρετώντας αυτό το διχαστικό ιδιοτελή πολιτικό στόχο, έφτασαν να παραγνωρίζουν απολύτως και την καθοριστική, επι τετραετία, στάση της Βουλής, με ευρύτατη συναίνεση των δημοκρατικών δυνάμεων, που συνέβαλε αποφασιστικά στην απονομιμοποίηση της ΧΑ στην κοινή γνώμη. Θέμα στο οποίο αναλυτικά αναφέρθηκα μέσα στην ολομέλεια της Βουλής πριν από μια εβδομάδα και δε βρήκε κανείς το θάρρος να αμφισβητήσει όλη αυτή τη διαδρομή και τη συμβολή της Βουλής, που σε ένα μικρό έστω βαθμό προφανώς αντανακλά και στη δική μου στάση ως Προέδρου της και βέβαια τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρθηκαν όμως και σε εσάς προσωπικά για τις ψήφους της Χ.Α. στη Βουλή…

«Ακόμα μιλάνε για την αθλιότητα, ότι δήθεν θέλαμε και αποδεχόμασταν τις ψήφους της ΧΑ, αν είναι δυνατόν, όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι ελάχιστες φορές συνέπεσε η ψήφος των βουλευτών της με το ΣΥΡΙΖΑ, έναντι δεκάδων περιπτώσεων που συνέπεσε με αυτές της ΝΔ. Ακόμα λένε για την απλή αναλογική, που είναι γνωστό ότι δεν ψηφίστηκε και μπλοκαρίστηκε από τη ΝΔ και τη ΧΑ, μαζί με το ΚΙΝΑΛ βεβαίως. Ένα προς ένα έχουν απαντηθεί όλα τα προφανή και αδίστακτα ψέματα αυτής της προπαγάνδας, τόσο για την παρουσία πχ στις πλατείες των αγανακτισμένων, όσο και για την ίδια την πρόοδο της δίκης που ξεκίνησε και προχώρησε αποφασιστικά επί ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως για το θέμα των ποινικών κωδίκων, ζήτημα για το οποίο χρειάστηκαν πολύ λίγες ώρες για να διευκρινιστεί ότι καμία σχέση με τη δίκη και τις ποινές των χρυσαυγιτών δεν έχει αυτή η διαδικασία.

Για όσους αμφιβάλλουν για τα αισθήματα της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ σε σχέση με το ευρύτερο μήνυμα που έδωσε η απόφαση του δικαστηρίου, ας αναλογιστούν την προφανώς προαποφασισμένη διάλυση της μεγάλης αντιφασιστικής εκδήλωσης την ημέρα της απόφασης. Είναι ντροπή, αλλά κυρίως είναι μεγάλο λάθος, που θα βαραίνει την ηγεσία της ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη» καταλήγει.

Πηγή: sofokleousin.gr